Osebnostne lastnosti: tipično ženske

7.3.2016


Med procesom iskanja službe se ženske velikokrat počutimo diskriminirane in odrinjene od poslovnega sveta, ki največkrat pripada moškim. Vendar se na razpisano delovno mesto lahko večinoma prijavijo vsi kandidati, ki posedujejo določena znanja, ne glede na spol. Priznajmo si – za kateri poklic bomo prej spisale življenjepis? Za ravnatelja šole ali učiteljico? Za vodjo lokala ali za natakarico? Za kuharja ali pomočnika kuharja?

Tipične ženske osebnostne lastnosti v življenjepisu

Med procesom iskanja službe se ženske velikokrat počutimo diskriminirane in odrinjene od poslovnega sveta, ki največkrat pripada moškim. Vendar se na razpisano delovno mesto lahko večinoma prijavijo vsi kandidati, ki posedujejo določena znanja, ne glede na spol. Priznajmo si – za kateri poklic bomo prej spisale življenjepis? Za ravnatelja šole ali učiteljico? Za vodjo lokala ali za natakarico? Za kuharja ali pomočnika kuharja?Velika večina nas bi prijavo raje poslala na prosta delovna mesta za ženske, na tista nižje pozicionirana, saj so nas učili in vzgajali, da obstajajo tipični ženski in tipični moški poklici. Tako bomo tudi življenjepis prilagodili poklicu, ki je nižje na poklicni lestvici. A menim, da je čas, da se takšno razmišljanje konča! Čas je, da se začnemo ceniti in pokazati, česa vsega smo sposobne. A da bi lahko konkurirale v moškem poslovnem svetu, je potrebno imeti popoln življenjepis, ki nas bo dvignil iz povprečja in nam prinesel službo.

Obstaja kar nekaj malenkosti, ki jih ženske v življenjepisih pišemo drugače kot moški.

Brez fotografije


Kot prvo se atraktivnim ženskam svetuje, da v življenjepis ne vključujejo svoje fotografije. Lepe ženske lahko svoje adute uporabijo kjerkoli v življenju, le pri iskanju službe raje ne, pravijo. V primeru, da je na vodilni poziciji ženska, ki bo vodila razgovore za službo, bo lepo žensko iz življenjepisa raje preskočila in je na razgovor niti povabila ne bo, saj se bi ob njej počutila ogrožena in bi jo smatrala za pravo tekmico. Če razgovore vodi moški, bi lahko druge ženske, ki so že zaposlene v podjetju, zaznale tekmico v vas še preden bi vas sploh imele možnost spoznati. Dokazano je, da so na razgovor za službo večkrat povabljene ženske, ki v življenjepisu niso prilepile svoje fotografije, kot tiste, ki so jo dodale. Ženske smo ena drugi lahko večji sovražnik, kot si mislimo.

V nekaterih podjetjih se smatra, da so atraktivne ženske magnet za socialno klimo, ki zmanjšuje produktivnost drugih zaposlenih, saj se na delo ne bi mogli skoncentrirati tako, kot bi se dnevno morali.

Nasprotno, atraktiven moški, ki svojo sliko poda v življenjepisu, ima večje možnosti za vabilo na zaposlitveni razgovor kot ženske na splošno. Še več, takšni življenjepisi so bili tudi najbolj uspešni v primerjavi z ostalimi. Celo moški življenjepisi brez slik so v prednosti pred ženskimi življenjepisi s fotografijami, na srečo pa atraktivne ženske iz življenjepisov pristanejo na višjem mestu kot neatraktivni moški, ki to tudi pokažejo v svoji prijavi. Vse le ni tako črno, kot zgleda.

Tipične ženske osebnostne lastnosti


V čem se razlikujejo ženske od moških zapisanih osebnostnih lastnostih v življenjepisih? Moški so največkrat poudarjali, da so načelni, čustveno stabilni, dominantni, izkušeni, imajo stvari pod kontrolo in se predstavljali kot dobre vodje, medtem, ko so se ženske opisale kot odgovorne, zanesljive, potrpežljive, s čutom za soljudi in polne empatije. A pomislite še enkrat – smo te lastnosti zapisale v svoje življenjepise, ker smo res takšne ali ker se te karakteristike preprosto slišijo bolj ženske? Kdo pravi, da ženske nismo čustveno stabilne in načelne? Kdo pravi, da ne moremo imeti stvari pod kontrolo? Seveda jih lahko imamo, menim, da še bolj, kot jih to lahko imajo moški. Ali torej obstajajo tipične ženske in tipične moške poslovne vrline ali je to preprosto sodobna muha, ki še vedno družbo deli na dva pola?

Kako prikriti luknje na karierni poti?


Ženske se pri pisanju življenjepisa soočamo še z eno težavo, ki bi jo rade (vsaj za prvi stik z delodajalcem) prikrile – luknje na karierni poti. Kako naj v življenjepis vpišemo eno leto porodniškega dopusta, brez da bi to najprej padlo v oči delodajalcu? Kako naj na kratko razložimo, da smo eno leto ostale doma, ker smo pazile starejšega nepokretnega sorodnika, ki je potreboval vsakodnevno 24-urno nego? Kako naj se znajdemo, da ne bi delodajalec takoj pomislil »Aha, tale pa ima majhnega otroka, nje ne bom vzel, ker bo neprestano visela na bolniški,«. Rešitev za to je funkcijski model življenjepisa ali še bolje, hibridni model, ki elegantno »skrije« takšne in drugače luknje. Pri teh življenjepisih se ne osredotočamo le na kronološko zaporedje dogodkov, temveč na funkcije in kompetence, ki smo jih pri prejšnjih zaposlitvah pridobili.

Ne glede na to ali spadate v tipično skupino ženskih iskalk zaposlitve ali ste pisana lučka med vsemi belimi ovčicami, je pomembno, da se zavedate svojih potencialov in jih tudi ustrezno zapišete! Lahko imate svoje tipične ženske lastnosti, a verjamem, da jih lahko razširite in uporabite sebi v prid tako, da bo ta služba končno vaša!

Več o diskriminaciji na delovnem mestu si lahko preberete v naslednjem članku.


PREBERI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela