Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Pisanje življenjepisa (CV-ja): 18 kontrolnih točk

Pisanje življenjepisa

Pisanje življenjepisa

Pisanje življenjepisa ni bil nikoli enostaven projekt, v teh časih pa še posebej ne. Zahteve in zakonitosti se konstantno spreminjajo. Kar je bilo uporabno še par let nazaj, danes žal ne pride več v poštev. V nadaljevanju smo pripravili seznam osemnajstih kontrolnih točk, čez katere je modro zapeljati vaš življenjepis preden ga pošljete, kot prijavo na prosto delovno mesto. Hitro boste ugotovili, da je uvodnih nekaj stavkov ključnih, če hoče vstopnico za zaposlitveni intervju.Vaš življenjepis mora izstopati, sicer bo romal direktno v koš. In za to ima le nekaj sekund. Druga ovira so elektronski filtri, ki vaš CV izločijo še preden le-ta pride do osebe odgovorne za zaposlovanje. Tako imate zelo težko nalogo – najprej morate prepričati stroj, nato pa še pravo osebo. Pri nas je uporaba elektronskih filtrov (ang. Applicant Tracking System)redkost, v tujini pa skoraj ni več podjetja, ki ne bi uporabljal takega sistema.

1. Oblika CV-ja

Vaš CV je lahko pripravljen na tri načine: kronološko, funkcionalno ali kot kombinacija obojega. Funkcionalni CV se po večini uporablja takrat, ko poskušamo zakriti pomanjkljivosti na naši karierni poti. Ta oblika ni primerna za podjetja, ki uporabljajo filtre, saj vas bo sistem izločil avtomatsko. Če se prijavljate za zaposlitev v tujini, potem obrnite kronološko postavitev na glavo – začnite z zadnjo zaposlitvijo in nadaljujte proti najstarejši. CV naj bo daljši od ene strani, vsekakor pa ne pretiravajte z dolžino. Že res, da večina zaposlovalcev pričakuje vaše detajlne podatke, vendar nihče nima časa brati vaše življenjske zgodbe v celoti.

2. Povzetek: splošno

Tudi druga točka se nanaša na morebitni filter – večina sistemov ne spusti naprej prošnje, ki na začetku nima povzetka. Za prijavo v tujino uporabite besedno zvezo PROFILE SUMMARY. Tudi na splošno je povzetek zelo dobra stvar, saj kadroviku v nekaj stavkih predstavi kandidata, njegova znanja in izkušnje. Tukaj si vzemite nekaj več časa in pripravite povzetek, ki bo stroj ali pravo osebo prepričal, da se splača nadaljevati z branjem.

3. Povzetek: prednosti

To je verjetno najpomembnejši stavek vašega življenjepisa. V enem, mogoče dveh stavkih predstavite vaše prednosti s poudarkom na tem, kakšne koristi lahko prinesete podjetju. Bodite čim bolj konkretni. S tem boste zagotovo pritegnili bralčevo pozornost.

4. Povzetek: izkušnje

Vašim prednostim (točka 3.) takoj dodajte predstavitev vaših izkušenj. Predstavite le najbolj relevantno znanje potrebno za prosto delovno mesto.Če ne gre drugače, lahko predstavite tudi dve, vsekakor pa ne več kot treh.

5. Povzetek: dokaz

Ko ste predstavili svoje prednosti in izkušnje je čas, da vse skupaj podkrepite z dokazom. Kadroviku bo zaigralo srce, ko mu boste napisali, da ste bili tri leta zapored najboljši prodajnik v podjetju.

6. Povzetek: kompetence

Pozorno preberite zahteve, ki jih navajajo v zaposlitvenem oglasu. Katera je tista stvar, ki najbolj izstopa? Obvezno jo pripišite. Vendar pozor – izogibajte se trditvam, za katere nimate osnove. Bralec bo hitro ugotovil, da gre za uvodno leporečje, če v nadaljevanju življenjepisa ne bo dodatnega opisa.

7. Povzetek: Opa! stavek

Če kadrovika do sedaj niste prepričali, da ste pravi kandidat, potem je čas za stavek/trditev, ki bo kadrovika pripravila do tega, da bo rekel samo še 'Opa, to pa ni kar tako!'. Pomislite na vaše največje dosežke. Izpostavite največjega ali najbolj relevantnega. Npr.: V manj kot letu dni sem obisk spletne strani povečal za 300%.

8. Povzetek: osebnost

Uvod zaključite z nečim bolj osebnim. Vsekakor pa se mora trditev nanašati na zaposlitev, znanja ali dosežke. Pomislite na vašo lastnost, ki jo vaši konkurenti nimajo. To vas bo naredilo zares posebnega v očeh kadrovika.

9. Izkušnje: oblika

Za človeško oko najbolj prijazna oblika so odstavki v kombinaciji z naštevanjem v alinejah. V odstavku na primer opišete delovno mesto, naloge in zadolžitve. Sledijo naj alineje, ki prikazujejo vaše dosežke na omenjenem delovnem mestu. Če imate težave, se poslužite sistema: izzivi s katerimi sem se srečal, moje izpeljane rešitve in končni rezultati. Pri prijavi v tujino ta del naslovite EXPERIENCE.

10. Izkušnje: dosežki

Pripišite vaše dosežke na posameznem delovnem mestu in jih ovrednotite. Nekaterih dosežkov se ne da ovrednotiti, vendar to ne pomeni, da pri svojem delu niste bili uspešni. Pripišite vse za katere verjamete, da vam lahko pomagajo do nove zaposlitve.

11. Izobrazba

Roko na srce – izobrazba vse bolj izgublja na pomenu. Če ne kandidirate za mesto doktorja jedrske tehnologije, potem vam vaša izobrazba ne bo v veliko pomoč. Tukaj ne dolgovezite – navedite dosežen naziv/izobrazbo in institucijo, kjer ste stvar opravili. Če imate malo (ali nič) delovnih izkušenj, potem pripišite še kakšne dosežke, ki ste jih dosegli v sklopu študija.

12. Članstva

Če ste člani kakšnih organizacij ali interesnih skupin, jih pripišite. Seveda, če so le-ta v povezavi z odprtim delovnim mestom. Nikakor ne omenjajte politike in/ali vere.

13. Vsekakor obvezno

Cv vas mora razlikovati od ostalih kandidatov. Predstaviti mora rezultate, ki naj bodo podkrepljeni s konkretnimi primeri/številkami/dokazi. Uporabljajte relevantne ključne besede (našli jih boste v zaposlitvenem oglasu). CV naj bo enostaven za branje. Uporabljajte kratke stavke, ki naj se navezujejo na bistvo.

14. Absolutno nepotrebno

Vaš življenjepis mora biti absolutno brez slovničnih napak. Izogibajte se navajanju neresnic. Ne pretiravajte s pridevniki in ne leporečite. Uporabljajte 'normalen' jezik. Ne opisujte stvari, ki niso relevantne za prosto delovno mesto. Izogibajte se grafični dekoraciji (razen v primeru, da kandidirate za grafičnega oblikovalca). Uporabljajte berljivo pisavo – serifne za prijavo v fizični obliki, neserifne za prijavo preko spleta.

15. Reference

Svoj CV najlažje podkrepite z referencami. Naj bodo kratke in naj osvetlijo vaše najboljše lastnosti.

16. Specialni primeri: zaposlitvene pavze

Če ste med zaposlitvami imeli kakšno luknjo, jo seveda obrazložite. Če boste to iz svojega življenjepisa izpustili, vas bo po vsej verjetnosti izpustil tudi kadrovik.

17. Specialni primeri: karierni zasuki

Če ste začeli kariero na enem področju nadaljevali pa na drugem, boste morali tudi ta premik dobro razložiti. Osredotočite se na osvojena znanja, ki se prekrivajo na obeh področjih.

18. Specialni primeri: krajše zaposlitve

Če življenjepis predstavlja krajša časovna obdobja pri posameznem delodajalcu, boste morali tudi to dobro razložiti. V nasprotnem primeru bo delodajalec sklepal, da se na delovnem mestu niste 'dobili', niste bili uspešni oziroma se niste dobro ujeli s sodelavci, kar zagotovo ni dober znak.Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Kakšen naj bo sodoben življenjepis (CV)?
Pišete življenjepis po dolgem času? Potem preletite trende sodobnega CV-ja. Oblike življenjepisov s... več »
Definirajte vaše prednosti pa boste izstopali
Delodajalci prejmejo na kupe življenjepisov. Včasih le po nekaj deset, sedaj pa tudi po nekaj sto. ... več »
Pri pisanju življenjepisa ne pozabite na ključne besede
Razvoj tehnologij vstopa v vsako poro našega življenja. Enako se dogaja tudi na področju zaposlovan... več »
Življenjepis, prošnja za delo ali vloga za zaposlitev – več imen za isto stvar
Iskanje zaposlitve se po navadi začne s pisanjem prošnje. No, nekateri oddajo vlogo za delo, drugi ... več »
7 napak pri pisanju prošnje
Motiti se je človeško. Motiti se, oziroma delati napake, ko pišete prošnjo, pa je lahko usodno. No,... več »
Vaš življenjepis je glavni razlog, da vas ne povabijo na zaposlitveni intervju
Če se postavite v kožo kadrovika, boste hitro ugotovili, da je precej lažje zavreči življenjepis, k... več »
Znate prilagoditi svoj življenjepis zaposlitvenemu oglasu?
Karierni svetovalci izpostavljajo pomen, da svoj življenjepis prilagodite zaposlitvenemu oglasu in ... več »
Je moja prošnja ostala nekje v zraku?
Našli ste idealno prosto delovno mesto zase, skrbno pripravili svoj življenjepis in oddali prijavo.... več »
Ujemite pozornost delodajalca: CV vizitka
V današnjem svetu se vam vedno mudi. Svet je vedno hitrejši, ker nimamo časa, želimo vse na hitro –... več »
Video vsebina kot odločilen element za uvrstitev v ožji izbor
Ste že pomislili, da bi svoj standarden življenjepis dopolnili z zanimivimi video vsebinami? Danes... več »