Poenostavite iskanje zaposlitve v treh korakih

6.11.2015


Kot iskalec zaposlitve boste prepotovali pot, ki bo vodila čez veliko vzponov in padcev. Da bi ta proces potekal kar se da gladko in brez težav, si preberite, kako si iskanje zaposlitve razdeliti v tri faze: priprava, iskanje, zaključna faza.

Kot iskalec zaposlitve boste prepotovali pot, ki bo vodila čez veliko vzponov in padcev. Da bi ta proces potekal kar se da gladko in brez težav, si preberite, kako si iskanje zaposlitve razdeliti v tri faze: priprava, iskanje, zaključna faza.

Iskalec zaposlitve

Prva faza: PRIPRAVA


Priprava je ključ do uspešnega iskanja zaposlitve. Najprej morate razčistiti, kaj si želite delati v nadaljevanju, to pa bo vplivalo na vrstni red izkušenj ter kompetenc v vašem življenjepisu, ki se mora čim bolj ujemati s pogoji podjetja.
• CILJI ZAPOSLITVE: Spoznajte vaše želje in cilje, ki vas bodo vodili naprej celotno pot iskanja zaposlitve.
• PONOVNO NAPIŠITE SPREMNO PISMO: Spremno pismo naj se ujema z vašimi cilji tako, da bo prikazalo vaše kompetence in kvalifikacije.
• VAŠA OSEBNA »ZNAMKA«: Pobrskajte po iskalniku vaše ime – poskrbeti morate, da vaša slika na internetu predstavlja tisto, kar je zapisano v vaši prijavi.
• ELEVATOR PITCH: Predstavlja naj to, v čemer ste dobri in kaj delate s strastjo ter kako lahko s tem pomagate k razvoju podjetja.
• REFERENCE: Prosite tri ljudi, ki jim zaupate in imate dobro mnenje o njih, da podajo mnenje o vaših izkušnjah, znanju, sposobnostih.

Druga faza: ISKANJE


V tej fazi poteka iskanje podjetij in delovnih mest, ki se ujemajo z vašimi cilji in željami. Pomembno je, da uporabljate različne metode iskanja, da ne boste spregledali »skritih oglasov«, ki niso objavljeni. Ob kombiniranju vseh metod se veča možnost, da najdete primerno službo za vas.
• PRIJAVA NA DELO IN NADALJEVANJE: V vašem spremnem pismu in življenjepisu morajo biti razvidne vaše izkušnje in kompetence. Pozanimajte se o ključnih besedah, ki so pomembne in primerne za podjetje, na katerega pošiljate prijavo.
• PROSITE REKRUTERJE ZA POMOČ: Rekruterji so lahko odskočna deska za iskanje zaposlitve. Pozanimajte se, kdo so dotične osebe, ki vam bodo pomagale do zaposlitve v določenem podjetju. Pomembno je mreženje med ljudmi, ki vam lahko koristijo.
• MREŽENJE: Zdaj, ko že imate seznam ljudi, ki vam lahko pomagajo, ga lahko razširite z ljudmi iz in izven podjetja, a ne pozabite na tiste, ki ste jih spoznali preko socialnih omrežij. Kljub temu, da ne delajo v vaši stroki, še ne pomeni, da ne poznajo koga, ki vam lahko pomaga.

Tretja faza: ZAKLJUČNA FAZA


Po uspešno poslanih prijavah boste začeli prejemati vabila na razgovore. V tej fazi boste vi in delodajalec ocenjevali eden drugega, da se prepričate, da ste prava oseba za prosto delovno mesto ob pravem času in na pravem kraju.
• RAZGOVORI: Razgovori so večstopenjska faza pri iskanju zaposlitve. Kako potekajo priprave za razgovor in kako se obnašati po njem je ravno tako pomembno kot čas, ko sedite nasproti delodajalca in predstavljate svoje kompetence.
• POGAJANJA: Ta del je ključnega pomena v procesu razgovora. Zaradi neprimerne predstavitve in šibkega pogajanja lahko izgubite dobre možnosti za službo. Pripravite se na pogajanja in na razgovor pridite samozavestni.
• NA POLOŽAJU: Prvih 90 dni v novi službi smatrajte kot podaljšek razgovora. Nasvete, kako nove začetke preživeti kar se da gladko, si preberite tukaj.

Vabljeni na karierni sejem, ki bo 15. oktobra v Cankarjevem domu. Preizkusite se v intervjujih z znanimi podjetji in si odprite pot v vaši karieri.PRIJAVI SE


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela