Poslal sem napačen življenjepis! Kaj lahko storim?

9.11.2017


V želji, da bi se bodočim delodajalcem pokazali v čim boljši luči in jih prepričali v to, da so naše izkušnje, sposobnosti in osebne karakteristike idealne za razpisano delovno mesto, poskušamo ob vsaki prijavi prilagoditi življenjepis in spremno pismo. Idejo popolnoma pozdravljamo, se pa tudi zavedamo, da se v tej naglici rado zgodi, da v priponki po nesreči podamo napačen življenjepis.
Prvo, kar vam bomo povedali, je: »Se zgodi tudi najboljšim.« Vsi smo se že kdaj znašli v takšni situaciji in vsi smo bili primorani stvari reševati po svojih najboljših močeh. Najbolj idealen scenarij je, da se napake zaveste takoj po poslani prijavi, saj jo bo tako najlažje odpraviti.

1. »Razveljavi«

Oh, kako enostavno bi bilo, če bi vse napačne odločitve, ki jih sprejmemo v življenju, lahko razveljavili, kajne? Na žalost to ni možno, kakor ni vedno niti mogoča razveljavitev oddane prijave. V kolikor ste jo oddali preko sistema MojeDelo, preverite, ali takšna funckija sploh obstaja, njena alternativa pa je lahko tudi opcija »uredi«, ki vam pri določenih prijavah ponuja možnost popravkov.

Nekateri poštni predali ob pošiljanju prijave preko elektronske pošte ne ponujajo omenjene opcije in je sporočilo, ki ga pošljete, že v rokah prejemnika, zato vam v nadaljevanju ponujamo druge možnosti, ki se jih lahko poslužujete in ob tem popravite prvi vtis.

2. Opravičilo in razlaga

V kolikor veste, da poslanega sporočila ne morete razveljaviti, se poprimite s težavo in popravite napako ter razložite, v čem je problem. Izogibajte se dolgim osebnim razlagam v stilu »pes me je motil s svojim lajanjem,« in namesto tega raje ohranite preprostost. Razložite, da ste poslali življenjepis, ki je bil namenjen prijavi na drugo pozicijo, in jim hkrati pošljite pravi dokument. Če se drugi življenjepis ne razlikuje preveč od prvotnega, napačnega, si vzemite nekaj vrstic in razložite, kje so razvidne razlike, katere so tiste sposobnosti, ki vas v obeh različicah odlikujejo, in kakšne so tiste lastnosti, ki vas naredijo popolnega kandidata za razpisano delovno mesto.

3. Pošljite nov življenjepis

Ob upoštevanju dejstva, da je poslan življenjepis popolnoma nerelevanten za odprto delovno mesto, na katerega se prijavljate, takoj pošljite novega. Opravičite se za napako, prosite prejemnika, naj ignorira prejšnje sporočilo in razložite, da se potegujete za nekaj različnih pozicij. Delodajalci se dobro zavedajo, da imajo odgovorni iskalci zaposlitve vedno odprtih več možnosti, zato bo vaše opravičilo, v kolikor bo napisano zgledno in v zaokroženi celoti, pristalo na plodna tla. Konec koncev bo drug življenjepis pokazal drugo plat vaših sposobnosti, kar nikoli ne more predstavljati minusa.

4. Splošen nasvet

Najpomembnejše pravilo, ki se ga morate držati, je, da urgirate hitro in nemudoma. Delodajalci in kadroviki na en razpis prejmejo ogromno prijav, zato bi ga morda zmedlo, če drugo sporočilo z opravičilom pošljete šele čez nekaj ur. Vsi, tudi delodajalci, delamo napake. Izkoristite nastalo zmedo kot priložnost, da hitro izpostavite problem in pokažete, da ste ga sposobni brez težav efektivno in kontrolirano rešiti. Sprejmite odgovornost in pokažite rešitev tako, da boste pokazali mero profesionalnosti, ki jo delodajalec od kandidata definitivno tudi pričakuje.

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela