5 poti do efektivnega življenjepisa

24.11.2015


Pisanje življenjepisa je več kot le naštevanje izkušenj in kompetenc. Je tudi sposobnost, da svoje življenje predstavite na jasen način in kot profesionalec – vključujoč spretnosti, kvalifikacije in karierne cilje. Kakorkoli že – dolgi odstavki, obsežni seznami ali irelevantni hobiji ter interesi so del slabega življenjepisa, saj hitro odvrnejo pozornost bralca na napačne stvari.

Efektiven življenjepis

Pisanje življenjepisa je več kot le naštevanje izkušenj in kompetenc. Je tudi sposobnost, da svoje življenje predstavite na jasen način in kot profesionalec – vključujoč spretnosti, kvalifikacije in karierne cilje. Kakorkoli že – dolgi odstavki, obsežni seznami ali irelevantni hobiji ter interesi so del slabega življenjepisa, saj hitro odvrnejo pozornost bralca na napačne stvari.Obstaja več načinov za oblikovanje vašega življenjepisa, odvisno od tega, kakšna je vaša zaposlitvena preteklost in izkušnje. Če ste sveži diplomant na trgu dela, bojo veliko mero pozornosti zavzemali akademski dosežki. Prava struktura življenjepisa bo to tudi poudarila. Če je v vaši zgodovini velika luknja, ko niste bili zaposleni, bo ta minus skril poudarek na sposobnostih, ki jih posedujete.

Znano je dejstvo, da delodajalci in kadroviki ne berejo celotnega življenjepisa, ampak ga zgolj preletijo. Ravno zaradi tega mora biti vaš življenjepis lahko berljiv, sledljiv in razumljiv, če ne želite, da hitro pristane v košu za smeti. Vzemite si čas, da ustrezno reorganizirate vaš življenjepis, saj je to primerno in uspešno vložen čas.

Sledi 5 nasvetov, ki vam pomagajo do bolj solidne strukture.

1. Ohranite enostavnost in urejenost.


Le pogled na vaš življenjepis lahko bralcu pove, ali ga bo lahko preletel ali pa mu bo prebiranje vzelo veliko časa in energije. Premajhna pisava zgolj zato, da strnete vse informacije na eno stran, ni primerna, prav tako ne prevelika. Pisava velikost 10-12 pt je ravno pravšnja. Izberite enostavno pisavo – Helvetica ali Calibri (in druge), poskrbite tudi, da boste ohranili isto pisavo skozi celoten življenjepis. Bodite pozorni, da boste med odstavki pustili zadosti prostora. Za večjo jasnost in preciznost kvalifikacije in uspehe pišite v kratkih alinejah.

2. Na vrhu naj bodo kontaktni podatki.


Vaši kontaktni podatki naj bodo na vrhu življenjepisa, saj jih bo tako lažje najti. Ne dovolite si, da morajo delodajalci brskati za želenimi informacijami. Podatki naj vsebujejo ime, naslov, telefonsko številko, elektronski naslov in spletno stran, v primeru, da jo imate. Glede na vrsto razpisanega mesta je odvisno, ali boste dodali tudi povezave do vaše spletne strani ali socialnih omrežij, za katere želite, da jih delodajalec vidi.

3. Naštevanje delovnih izkušenj.


Vaše delovne nazive, podjetja in datume zaposlitve zapišite pod poglavje »Delovne izkušnje«. Zapišite jih v obratnem kronološkem zaporedju tako, da bo zadnja izkušnja zapisana na prvem mestu. Uporabljajte alineje namesto dolgih odstavkov – odstavki zahtevajo podrobnejše in daljše branje, hkrati pa je potrebno uporabiti več besed, kar onemogoča hitro razbiranje informacij. V nasprotnem primeru alineje za delodajalca predstavljajo enostaven način podajanja podatkov, ki se hitro in jasno berejo.

4. Kronološki, funkcijski ali kombiniran model?


Kronološki model življenjepisa je tradicionalni model in je primeren za tiste, ki imajo stabilno zaposlitveno zgodovino. V tem formatu so izkušnje podane v obratnem kronološkem zaporedju tako, da je zadnja izkušnja zapisana prva. V primeru, da imate v vaših izkušnjah veliko lukenj, je za vas bolj primeren funkcijski življenjepis.

Funkcijski življenjepis na prvo mesto postavlja vaše sposobnosti in ne letnice zaposlitve, hkrati pa da poudarek na vaše uspehe, izkušnje, skrije pa luknje.

Kombiniran model (hibridni model) vsebuje vaše sposobnosti tako, kot jih poda funkcijski življenjepis, a za njimi je potrebno dodati delovne izkušnje in informacije, povezane z njimi. Ta model je primeren za tiste, ki imajo več različnih kariernih poti. Delodajalcu pokaže, da imate spretnosti, ki jih razpisano delovno mesto zahteva, četudi nikoli niste delali točno tega, kar veleva razpisana zaposlitev.

5. Iz vaše izobrazbe razberite relevantne informacije.


Vaša izobrazba naj sledi kontaktnim informacij, če ste ravnokar diplomirali. V tem primeru bo glavno pozornost zahteval vaš akademski uspeh. Zapišite ime institucije, vaš naziv in stopnjo izobrazbe. Če se lahko pohvalite z nagradami in posebnimi uspehi, to tudi ponosno dodajte.

V primeru, da imate za seboj že veliko let delovnih izkušenj, pustite izobrazbo za konec, saj bo tako bralec pozornost usmeril na vaše sposobnosti in karierne uspehe.

Prava struktura bo pokazala ravno tisto, kar boste želeli pokazati, in poudarila ravno tiste uspehe, na katere ste ponosni. Vaš življenjepis prilagodite vašim delovnim izkušnjam ter izobrazbi in bodite v koraku s konkurenco.

Za še več nasvetov, kako najti pravo zaposlitev, si preberi zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga zapisali naši strokovnjaki na tem področju.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela