Priporočila

21.7.2016


Eden od načinov, ki vam lahko pomagajo do želene zaposlitve, je prav gotovo dobro priporočilo, katero je po navadi v pisni obliki, lahko pa je tudi ustno: bodisi telefonsko ali neposredno. Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko povečajo vaše možnosti za zaposlitev, seveda odvisno od tega, kakšen pomen daje kadrovik tem referencam oz. kako verodostojne so osebe, ki so vas priporočile. Objektivno gledano obstaja prepričanje, da so pomembne in lahko celoodločilno vplivajo na to, kateri kandidat bo na koncu izbran.

Eden od načinov, ki vam lahko pomagajo do želene zaposlitve, je prav gotovo dobro priporočilo, katero je po navadi v pisni obliki, lahko pa je tudi ustno: bodisi telefonsko ali neposredno. Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko povečajo vaše možnosti za zaposlitev, seveda odvisno od tega, kakšen pomen daje kadrovik tem referencam oz. kako verodostojne so osebe, ki so vas priporočile. Objektivno gledano obstaja prepričanje, da so pomembne in lahko celoodločilno vplivajo na to, kateri kandidat bo na koncu izbran.


Kako napisati priporočilo?


Prednosti pisnih priporočil

S tem, da zbirate pisna priporočila, pridobite določene prednosti: 

  • Točno veste, kaj vsaka referenca govori o vas.
  • Omogočajo potencialnim delodajalcem, da se izognejo mučnemu iskanju in »zasliševanju« referenc po telefonu ali nevarnosti, da jih pokličejo, ko imajo slab dan.
  • Nudijo konkretne, verodostojne in priročne dokaze o vaših preteklih dosežkih in sposobnostih.
  • Če ste morali prenehati delati, vendar ne po lastni krivdi, dajejo takšna pisma potencialnemu delodajalcu kredibilno poročilo o tem, zakaj ste morali zapustiti podjetje, na primer, zaradi zapiranja dejavnosti podjetja.


Koga vprašati za priporočilo?

Vprašajte tistega, za katerega veste, da vas zelo dobro pozna in vam bo napisal pozitivno priporočilno pismo . Večina delodajalcev daje pozornost temu, ali referenca dobro pozna vaše delo in je podrobno seznanjena z vašimi dosežki. To daje pismu kredibilnost in moč. Pisanje priporočila zahteva tudi določen trud s priporočiteljeve strani, zato je pomembno, da je piscu priporočila resnično mar za vas, ker vam bo slabo napisano priporočilo bolj škodilo kot koristilo.

Najbolje je pridobiti priporočila od nekdanjih ali trenutnih (začasnih) delodajalcev, kjer ste se z delom izkazali. Če ste iskalec prve zaposlitve z diplomo, a z malo konkretnimi delovnimi izkušnjami, vam bo verjetno lažje pridobiti priporočila od nekdanjih profesorjev, mentorjev ali nekdanjih sodelavcev, s katerimi ste opravljali štuidentska dela.

Vprašajte jih osebno

Nikar ne vprašajte osebo za priporočilo le tako, da ji samo pošljete elektronsko pismo. Pri zbiranju priporočil morate biti čim manj vsiljivi in toliko bolj jasni pri razlagi, zakaj želite priporočilo ravno od te osebe. Vaš interes je, da jo vprašate v živo. S tem ji boste razjasnili vse nejasnosti glede zahteve in ji prikazali, koliko je to pismo za vas pomembno.

Uporabljajte jih selektivno

Zbirka večjega števila priporočil je lahko vaša velika prednost, vendar jih uporabljajte selektivno, odvisno od tega, za kakšno delovno mesto kandidirate. Priporočila lahko priložite k prijavi, v posameznih primerih pa jih lahko nesete s seboj na razgovor.

Ujeti pravi ton pisanja priporočil ni vedno lahka stvar in morda tudi direktor ne bo premogel potrebnega talenta, da vam napiše učinkovito pisno priporočilo. Pomagajte mu/ji tako, da mu/ji ponudite primer pisnega priporočila, za kar vam bo zelo hvaležen/na in s tem boste imeli nekaj nadzora nad tem, kar bo napisano.

Kaj vključiti in kako sestaviti pisno priporočilo (v očeh referenta)?

Prvi odstavek: Določite, v kakšni pristojnosti ste (če ste na primer delodajalec, sodelavec, vodja društva, profesor) in kako dolgo poznate osebo, ki jo priporočate. Če je bila oseba vaš podrejeni ali sodelavec, določite naziv delovnega mesta, odgovornosti delovnega mesta, vse pomembne projekte, ki jih je oseba prevzela in naznanite okvirno mnenje o njej. Lahko vključite tudi misel o vaši dejavnosti.

Drugi odstavek: Priskrbite bolj podrobno oceno o obravnavani osebi kot delavcu. Opišite njen učinek v specifičnih nalogah in naštejte vse pomembnejše dosežke. Kaj so kreposti ali slabosti te osebe na delovnem mestu? Kako je bilo sodelovati z njo?

Tretji odstavek: Da zaokrožite celotno priporočilo, lahko naredite izčrpno značajsko oceno osebe in njenega vedenja. Je bila oseba vestna, vljudna, topla? Zaključite tako, da podate višino stopnje priporočila osebe za delovno mesto, za katero se poteguje: toplo priporočate, ste brez zadržkov ipd.


Preden napišete pismo, boste morda želeli vprašati osebo za seznam njenih projektov, ker se verjetno ne boste mogli spomniti vsega dela, ki so ga opravljali pri vas ali z vami.

Pošljite jim zahvalo

Potem ko izveste, da je bilo pismo poslano ali vam ga je pisec izročil, se mu zahvalite. Pozneje, ko boste dobili želeno službo, ga lahko še enkrat pokličite, da mu poveste dobro novico in se še enkrat zahvalite. Nikoli ne škodi deliti uspeha z drugimi, še posebno s tistimi, ki so vam ga pomagali doseči.


Primer priporočila:


AEIOU d. o. o.,
Samoglasniška 4, 1000 Ljubljana,
Tel: 01/999 99 99, fax: 01/999 99 98

Ljubljana, 7. februar 2022

Spoštovani,

Janez Novak je eno leto delal pri nas kot študent. Popolnoma ga razumem, da želi napredovati v karieri, vendar mi je žal, da mora oditi. Bilo mi je v veliko zadovoljstvo, da sem ga imel v svoji delovni ekipi.

Janez se je zelo kakovostno naučil pisati tehnične priročnike – izredno dobro jih razčleni, oblikuje, uredi in izpopolni. Dobil sem veliko pohval od svojih strank, ki so prejele dokumentacijo, ki jo je naredil. Vse vodstvo podjetja, osebje v tehnični podpori, inženirji, tehnični inštruktorji in drugi naši sodelavci cenijo njegovo delo.

Janez je zelo iznajdljiv samouk, ki le redko potrebuje kontrolo nad svojim delom. Je točen in po navadi presega pričakovanja. Na primer, od naše stranke smo dobili nenadno naročilo za zapleten popravek proizvoda, vključno z nedodelano tehnično dokumentacijo. Janez je uspel dokumentacijo dokončati v izjemno kratkem roku, izdelek pa je bil izjemen in zelo priročen glede na standarde tehničnih priročnikov. Vsi v delovni ekipi smo mu bili hvaležni, naša stranka pa je bila povsem navdušena. To je le en primer njegovih številnih nadpovprečnih veščin in zavidljive delovne etike.

Janez je izredno sposoben, delaven in zanesljiv kadrovski potencial in neprecenljiva delovna opora za vsak tehnični oddelek, zato vam ga toplo priporočam. Če želite še več informacij o njegovih vrlinah, lahko seveda dodatno kontaktirate z mano.

S spoštovanjem,
Franc Kovač 
(Lastnoročni podpis)
vodja tehničnega oddelka AEIOU d. o. o.Izberi področje dela