Prva tretjina šteje!

3.10.2017


Tablica, pametni telefon, prenosni računalnik… Vi povejte, kaj vam je ljubše. Si je pa v današnjem svetu vsekakor težko predstavljati dneve brez enega od teh izumov, ki jih lahko kadarkoli odnesete s seboj kamorkoli. S tem v mislih se lahko zavedamo, da napredna tehnologija v veliki meri vpliva tudi na iskalce zaposlitve in delodajalce.

Tablica, pametni telefon, prenosni računalnik… Vi povejte, kaj vam je ljubše. Si je pa v današnjem svetu vsekakor težko predstavljati dneve brez enega od teh izumov, ki jih lahko kadarkoli odnesete s seboj kamorkoli. S tem v mislih se lahko zavedamo, da napredna tehnologija v veliki meri vpliva tudi na iskalce zaposlitve in delodajalce.


Življenjepis na pametnih napravah

Pravkar ste sestavili ubijalski življenjepis, ki tudi oblikovno zelo izstopa, in ste ga poslali na elektronski naslov, ki je bil zapisan v prijavi na prosto delovno mesto. Ali ste se kdaj vprašali, kako delodajalec vidi vaš življenjepis? Na kateri napravi ga bo odprl? V primeru, da ga odpre na svojem telefonu, se mu bo prikazal popolnoma drugače, kot če to stori na prenosnem računalniku. Preprosto ne pride do enakega efekta.

Predstavljajte se, da se na ekranu prikaže le prva tretjina življenjepisa – ali ste se z njo prodali? Če ste odgovori z »da«, to pomeni, da ste v prvi tretjini prikazali ravno tisti profil, ki ga delodajalec želi videti. Življenjepise po navadi sestavljajo naslednje postavke: naslov, kratka osebna izjava o vas samih, odstavek, v katerem na kratko opišete, zakaj ste primerni kandidat, področja dela in izkušnje, največji uspehi, stopnja izobrazbe in še in še. Da pa bi ustvarili življenjepis, ki takoj pokaže vaše prednosti, sledite naslednjim nasvetom…

Kako želite, da vas opazijo drugi?

Zapomnite si, da vaš življenjepis ni poklon ali (celo huje!) osmrtnica z vsemi vašimi delovnimi izkušnjami, ampak so pomembne samo tiste izkušnje, ki so za razpisano delovno mesto relevantne. Najprej premislite, kaj želite, da delodajalec ve o vas. Če je za vami več različnih karier, razmislite, katera bi najbolj sovpadala z novim delovnim mestom – v nasprotnem primeru bo bodoči delodajalec mnenja, da se še niste odločili, kaj vas v resnici veseli, in da boste kmalu odšli tudi iz njegovega podjetja.

Kateri udarni stavek vas najbolj opiše?

Prvi stavek mora pretresti bralca, da si bo mislil: »Tega hočem!« Samozavestno naj govori: »Sem izkušen delavec v marketingu,« ali »Imam bogate izkušnje v vodenju kadrovskega oddelka.« Udarni stavek naj stoji takoj za kontaktnimi podatki. Primer: OPERATIVNI DIREKTOR. Se strinjate, da tak stavek veliko pove o osebi, ki se prijavlja na delovno mesto?

Kako bi povzeli vaše dosedanje uspehe?

Ko se boste zjasnili, kako želite, da vas ljudje poznajo, morate udarni stavek podkrepiti z najbogatejšimi izkušnjami in največjimi uspehi. Če pogledate nazaj na vašo kariero – kaj je bil vaš največji dosežek? Ste znižali nabavne stroške podjetju, ste odprli novo podjetje s samo vašo lastno idejo, ste zadovoljni z izbiro kadra, za katerega ste bili odgovorni? Zapišite to v odstavku, v katerem na kratko opišete vaše pomembnejše izkušnje z uporabo udarnih besed. Primer:

Operativni direktor
Odpiranje novih podjetij – Skrb za hčerinska podjetja – Načrtovanje in vodenje inventure – Logistika – Uvedbe sistemskih sprememb – IT industrija

Takšna sprememba življenjepisa definitivno zahteva več časa, kot bi vam vzelo navadno pisanje izkušenj, je pa vsekakor vredno poskusiti, saj je to pot do uspeha.


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com.


Izberi področje dela