6 resničnih razlogov, da niste dobili službe

24.1.2017


Šokirana vprašanja v stilu »Kako je to možno?« in »Zakaj, če pa sem imel dober občutek?« nam hodijo po glavi, ko prebiramo sporočilo tajnice podjetja, kjer smo prejšnji teden opravljali razgovor za službo, za katero ste mislili, da ste idealen kandidat. Za vas je intervju potekal kot po maslu, še energijo med vami in sogovorniki ste občutili. Kje se je zataknilo? Zakaj neprestano prejemate negativna obvestila, četudi se vam zdi, da ste rojeni za delovno mesto?

Šokirana vprašanja v stilu »Kako je to možno?« in »Zakaj, če pa sem imel dober občutek?« nam hodijo po glavi, ko prebiramo sporočilo tajnice podjetja, kjer smo prejšnji teden opravljali razgovor za službo, za katero ste mislili, da ste idealen kandidat. Za vas je intervju potekal kot po maslu, še energijo med vami in sogovorniki ste občutili. Kje se je zataknilo? Zakaj neprestano prejemate negativna obvestila, četudi se vam zdi, da ste rojeni za delovno mesto?

V kolikor imate srečo, boste v odgovoru dobili odgovore na vaša vprašanja – nekateri v svoja sporočila napišejo, da so našli nekoga z več izkušnjami, nekoga, s širšimi znanji, nekoga, ki bi lahko prej zaključil pogodbo pri zdajšnjih delodajalcih itd. Pogosteje pa se zgodi, da razloga, zakaj niso izbrali vas, ne dobite, in vas tisto sporočilo z besedami »nismo se odločili za vas« še dodaten šok za vaše srce. Tokrat ste pa res upali …

Skupaj smo sestavili šest razlogov, zakaj se delodajalci niso odločili za vas. Res je, da jih bo vodstvo podjetij redkokdaj priznalo, saj niso vedno le profesionalne narave, a ker se dogaja pogosteje, kot smo si predstavljali, se nam zdi smiselno, da jih zapišemo.

1. Niste jim bili všeč.

Podjetja imajo že pred vašim prihodom sestavljen utečen tim oz. ekipo, ki odlično funkcionira v vseh situacijah, zato iščejo nekoga, ki bi se brez težav lahko vklopil v njihovo delovanje. Življenjepis nikoli ne pokaže vsega, zato je potreben osebni stik, da delodajalci dobijo takšno mnenje.

NASVET: Vaš karakter in vašo osebnost boste težko spremenili tako, da boste vsem všeč, še težje je »igro« vzdrževati med službenim časom še mesece po tem. Velikokrat smo že rekli, a napisali bomo še enkrat – bodite to, kar ste. Če vas sogovorniki ne razumejo, je bolje, da poskusite nekje drugje, kjer boste prava terna.

2. Niste bili dovolj atraktivni.

»Kako, prosim?« ste rekli. Ne bodimo naivni – knjigo se včasih sodi tudi po platnicah, še posebej zato, ker so delodajalci, tako kot vsi ostali, tudi ljudje. Res je, da se to ne bi smelo dogajati in se tudi ne pri profesionalnih delodajalcih, ki jih bolj zanima, kaj lahko doprinesete podjetju, kot pa, kako izgledate.

NASVET: Glavo gor! Naj vas resnica ne potolče. To, da je lepotička, s katero ste sedeli skupaj v sprejemni sobi, dobila službo namesto vas, naj vam da vedeti, da ne potrebujete takšnega delodajalca. Mogoče so vam celo naredili uslugo s tem, da vas niso sprejeli – potrebujete delodajalca, ki bo cenil vašo produktivnost in vaše znanje ter sposobnosti.

3. Preveč ste atraktivni.

Tako, kot se lahko pripeti drugi razlog, se tudi ta. Delodajalec je morda ocenil, da bi z vašim videzom drastično spremenili klimo na delovnem mestu, česar si ne želi, saj bi tako sodelavci/sodelavke izgubili nadzor nad svojim delom.

NASVET: Zelo malo služb zahteva popoln videz, zato naslednjič ne pretiravajte s šminko, nadenite si manj barve na oči, ukinite puder itd. Navsezadnje si želite, da bodo ljudje, ki vas spoznajo, dobili občutek, da se tudi v glavi kaj skriva, ne samo na njej.

4. Zaposlili so nekdanjega sodelavca.

Ko je oglas za delo že objavljen na primernih straneh, ga vidijo vsi in kdorkoli se lahko prijavi na omenjeno delovno mesto. Tudi prijatelj ali stari znanec podjetja, ki je v njem nekoč že bil zaposlen, proti čemer boste, žal, težko tekmovali.

NASVET: Ne vzemite poraza preveč osebno. Dogaja se neprestano, in priznajte si, da bi vi storili popolnoma enako, če bi bili postavljeni v enako pozicijo. Navsezadnje bi vedeli, kako nekdanje zaposleni dela, česa je sposoben, in ne bi tvegali z nekom, ki ga še ne poznate.

5. Zaposlili so notranjega.

Zanka že od vsega začetka? Kako si drznejo? Če so želeli, da nekdo napreduje, jim sploh ne bi bilo potrebno objavljati oglasa. Res je, tudi nam ni vseeno, če se kaj takšnega zgodi.

NASVET: Takšno je življenje, kajne? Tako kot pri prejšnjem nasvetu, si tudi pri tem ne vzemite situacije preveč osebno. Ne morete vedeti, kaj se v podjetju dogaja, zato je najbolje, da greste dalje in se ne obremenjujete preveč s tem.

6. Našli so nekoga, ki lahko pokaže več.

Ah, izkušnje. Očitno je, da si jih želijo vsi, a kako jih pridobiti, če vam ne dajo priložnosti? Večna zanka. Nekdo, ki je v takšni poziciji, kot vi, se na začetku celo zadovolji z nižjo pozicijo in nižjimi prihodki, le, da bo lahko kaj relevantnega napisal v življenjepis.

NASVET: Najdite mesto, kjer cenijo vaše sposobnosti in močne točke. Ostanite pozitivni, saj veste, da vam bo kmalu uspelo! Bodite osredotočeni na določene delodajalce, kjer bi si srčno radi želeli delati, in poiščite vrsto delo, ki je tik pod vašo sanjsko in tudi ne potrebuje toliko izkušenj, kot tista, ki si jo močno želite.


Potrebujete več nasvetov pri iskanju službe? Preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela