Spremenite svoj življenjepis v magnet za razgovore

9.11.2017


Vaš življenjepis bi moral delodajalcu povedati kdo ste, kako pomembni bi bili za podjetje in kje oz. kako ste bili uspešni. Če vam med iskanjem zaposlitve ne uspe pridobiti nobenega razgovora kljub temu, da ste ubrali že veliko poti do službe, je mogoče čas, da razmislite o spremembi življenjepisa.

Vaš življenjepis mora biti strateški marketinški dokument in ne zgolj opis služb, ki ste jih opravljali in jih, žal, več ne. Navsezadnje je edini način, da prikličete pozornost delodajalca ta, da ste unikatni in se razlikujete od ostalih konkurentov. Za sekundo se postavite v kožo osebe, ki na prijavo dobi na stotine življenjepisov, vsi pa so narejeni na enak princip in enako povejo o vsaki osebi. Kako bi se odločili za tistega najboljšega?

Da bi se lahko predstavili kot najboljši kandidat in trenutno najboljša rešitev za težavo podjetja, ki nujno išče zaposlenega, mora vaš življenjepis povedati, v čem ste dobri in kaj lahko doprinesete podjetju. Včasih so življenjepisi predstavljali preteklost, a v modo je prišlo prikazovanje razlik v prihodnosti v primeru, da bi se odločili za vas.

Splošni, nespecifični življenjepis vas predstavi v medli in dolgočasni podobi

Naj vaš življenjepis pritegne delodajalca

Pozabite na splošen življenjepis, ki je spisan enkrat za vselej in ga pošiljate na vsa podjetja. Življenjepis, ki ni ciljno usmerjen, vas ne pripelje tja, kamor bi si vi želeli. Ravno obratno – če se v življenjepisu predstavite kot oseba, ki je dobra v komerciali, tehnologiji, poučevanju in celo v kadrovanju, boste pristali v smeteh.

Če imate več kariernih ciljev, napišite za vsako pot poseben življenjepis. V takem primeru ima vsak od njih svojo unikatno zgodbo s kvalifikacijami, dosežki in osebnimi lastnostmi, na katere ciljate.

Dolgi življenjepisi odpadejo!


Seveda, v življenjepisu delamo napake. Delodajalci želijo vedeti, kaj ste počeli skozi leta in kako ste pridobivali izkušnje, a verjemite mi, da ne želijo prebirati o tem, kako ste delali 30 let nazaj, ko niti interneta še ni bilo, saj je zdaj situacija popolnoma drugačna. Kljub temu, da ste iskalec zaposlitve z 20-letnimi izkušnjami, lahko sestavite življenjepis, kjer bodo predstavljeni ključni dosežki in kvalifikacije, brez da bi se bralec dolgočasil ob vrtoglavi dolžini. Stare in začetniške službe postavite v novo kratko poglavje, in sicer »Začetek kariere«.

Kratko in jedrnato – to se išče!


Združite naloge in odgovornosti, ki ste jih imeli v prejšnjih službah, v kratek odstavek, ki ne obsega več kot pet vrstic. To bo dalo bralcu ključen vpogled v to, kaj počnete. Napisano začinite s pomembnimi glagoli, ključnimi besedami in pomembnimi dejstvi.

Izogibajte se stavkom, kot so »Odgovoren sem bil za razvoj marketinga za stranke v Osrednji Sloveniji.« Namesto tega raje uporabite močnejše besede in vsaj pet dosežkov, ki ste jih dosegli na tej poziciji. Hkrati imejte v mislih, da življenjepis ne sme biti daljši od dveh strani.

Kronološko zaporedje je bolj zaželeno


Delodajalci imajo neizmerno raje kronološke življenjepise in podatke, saj s tem lahko natančno spremljajo vaš potek kariere in vaš napredek. Včasih se boste znašli v situaciji, ko bi bil funkcionalni življenjepis boljša izbira, a z uporabo tega lahko izpustite ključne podatke in zapišete manj odgovornosti, kot ste jih imeli. Najbolje je, da kombinirate različne vrste življenjepisov tako, da iz vsakega potegnete najboljšo lastnost.

Postanite svoja lastna blagovna znamka!


Kljub temu, da vaše izkušnje in kvalifikacije o vas povedo, da ste močen kandidat, boste vseeno potrebovali nekaj več, da boste izstopili iz množice. Ne občutite sramu pred samohvaljenjem – predstavite svoje močne lastnosti, vrednost, talente! Ti zapisi vas bodo dvignili nad ostalimi kandidati in z njimi jim boste predstavljali veliko konkurenco.

Primer:
Izvršni direktor v marketingu. Telekomunikacije in tehnološke usluge. Vodja projektov, ki so prinesli rast podjetja, razširili trg in povečali tekmovalnost podjetja tudi v mednarodnih vodah.

V podjetju ni le posameznik


Pomembno je, da se ne predstavite kot sposoben individualist, ampak kot del ekipe v podjetju, ki lahko prinese zavidljive rezultate. Popolnoma logično je, da iščete službo, v kateri boste lahko napredovali in se naučili veliko novega, a delodajalcev ne zanima, kaj želite vi. Kupiti jih morate z rešitvami, ki jim jih lahko ponudite. Pokažite jim, kaj bodo pridobili z vami in s tem, da vas zaposlijo. Predstavite se jim kot nekdo, ki denar prinaša in ne odnaša iz podjetja.

Štejejo merljivi rezultati in učinkovitost


Vsako službo, ki ste jo resno opravljali v zadnjih letih, predstavite na način izziv – akcija – rezultati. Na tak način delodajalci vidijo, kako funkcionirate v konkretnih situacijah in kaj lahko pričakujejo od vas.

Ne bojte se prodajati samega sebe. Vaš življenjepis je sredstvo, ki prikazuje ne le vaše dosežke, temveč tudi vašo samozavest. Premislite, kako bi lahko spremenili vaš življenjepis, in že boste naredili ogromen korak bližje vaši zaposlitvi.

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela