Štiri največje napake v vašem življenjepisu

3.10.2017


Ali je vaš življenjepis zadosti prilagodljiv, da ga lahko posodabljate s podatki o vaših kariernih uspehih? Vi in vaša kariera se neprestano razvijata, tako se mora tudi vaš življenjepis. Če delate katerokoli od štirih spodaj naštetih napak, je čas, da jih popravite.

Bodite pozorni na napake v življenjepisu

Ali je vaš življenjepis zadosti prilagodljiv, da ga lahko posodabljate s podatki o vaših kariernih uspehih? Vi in vaša kariera se neprestano razvijata, tako se mora tudi vaš življenjepis. Če delate katerokoli od štirih spodaj naštetih napak, je čas, da jih popravite.Pomanjkanje fokusa


Mnogo iskalcev zaposlitve sem že slišala reči: »Vzela bom vse, sem odprte narave,« ko jih vprašam, katero vrsto dela iščejo. Kandidati, ki vzamejo vse, na koncu ostanejo brez ničesar.

Poglejte si vaš življenjepis? Kaj je rdeča nit? Kljub temu, da imamo veliko izkušenj na različnih področjih in veliko uspehov, se je smiselno osredotočiti samo na eno, ki jo zapišete v življenjepis. Dandanes delodajalci iščejo bolj talentirane osebe, ki razumejo in so specializirani na enem področju, in ne tiste, ki so poskusili že vse.

Torej, vprašajte se: Kakšen problem sem do sedaj rešil? Na katerem področju? Kaj je moja najmočnejša točka?

Ne odgovarjate na glavna vprašanja delodajalcev


Delodajalci imajo problem in skoraj vedno je ta problem denar. Preučite poti, kaj jim lahko vrnete v zameno za njihovo vlaganje v vas. Glede na to, da kadrovniki v povprečju en življenjepis pregledajo v 20 sekundah, morate odgovor na njihov problem podati čim hitreje. Sledite naslednjim točkam:
- Kdo sem,
- Kaj je moja močna lastnost in
- Kako lahko konkretno doprinesem v podjetju

Delodajalci porabljajo denar za zaposlenega ali pa varčujejo zanj. Poskrbite, da se mu bo izplačalo oboje.

Prodajate kompetence in dolžino izkušenj


Kompetence so proizvod. Pozabite, da samo kompetence in dolgoletne izkušnje prinašajo uspeh – nov pogled na iskalca zaposlitve je, da se vidite kot profitabilen del podjetja, ne pa zgolj delavec. Delodajalci dandanes kupujejo rezultate in so manj zadovoljni, če jim kandidat predstavi spisek kompetenc, ki jih poseduje. Namesto tega predstavite izzive in uspehe, ki ste jih v prejšnjih službah imeli.

Osredotočite se na to, kako vaše delo pomaga k razvoju podjetja in pri služenju denarja. Zapišite vse uspehe v podjetjih in načine, s katerimi ste te uspehe dosegli.

Ne veste, kaj bi z življenjepisom


Vedeti in zavedati se, kako uporabljati svoj življenjepis, je enako pomembno kot pisanje. Ne glejte le spletnih strani, kjer so prosta delovna mesta objavljena, ampak pojdite do zaposlenih v podjetjih in imejte pripravljene rešitve za njihove probleme. Ta poteza je lahko na začetku naporna, saj zahteva veliko raziskav in klicanja ljudi, ki jih ne poznate, z njimi morate razviti pogovor itd… Imejte v mislih, da so to pogovori, ki vas vodijo do službe, še posebej, če imate za podlago odlično pripravljen življenjepis.

Povzetek


Če boste že vložili čas v pripravo odličnega življenjepisa, vložite tudi enak trud za samopromocijo in samoprodajo. Če se boste uspeli izogniti tistim napakam, ki jih drugi počnejo, vas bo to pognali visoko na lestvici kandidatov.

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela