10 stvari, ki jih raje izpustite

3.10.2017


Priprava življenjepisa je lahko za nekoga mačji kašelj, za druge pa težka naloga. Lahko pobrskate po spletu, a tam boste našli tudi nekaj nasvetov, ki vam več ne koristijo, saj so zastareli. V redu, naučili ste se že, kaj vključiti v vaš življenjepis, ampak ali ste se pozanimali tudi o tem, čemu se morate izogniti?

Katere stvari izpustiti iz življenjepisa

Priprava življenjepisa je lahko za nekoga mačji kašelj, za druge pa težka naloga. Lahko pobrskate po spletu, a tam boste našli tudi nekaj nasvetov, ki vam več ne koristijo, saj so zastareli. V redu, naučili ste se že, kaj vključiti v vaš življenjepis, ampak ali ste se pozanimali tudi o tem, čemu se morate izogniti?Nekaj takih primerov obstaja, ki se jim morate izogibati in jih raje »skriti«, saj je ravno v njih razlika med tistimi, ki jih povabijo na razgovor in tistimi, čigar življenjepise vržejo v smeti.

1. Razlaga za vse negativne stvari.


Če so vas iz prejšnje zaposlitve odpustili, življenjepis ni primeren medij, da bi to izpostavljali in poskusili razložiti. Raje se jim izogibajte. Počakajte, da vas povabijo na razgovor, saj lahko tam govorite o izzivih, s katerimi ste se soočili, in kako ste jih rešili.

2. Modne besede, s katerimi pritegnete pozornost.


Včasih se niti ne zavedamo, da jih uporabljamo, saj si vendar želimo izpasti dober kandidat za razpisano delovno mesto. Takšne modne besede so recimo »proaktiven«, »stremeti k več«, »usmerjen k rezultatom«. Veliko kadrovikov se zaveda, da so to besede, ki ste jih navrgli v življenjepis brez smisla in brez razmišljanja, zato jim ne podajajo nikakršne vrednosti. Namesto modnih besed povejte raje, kako ste reševali realne izzive in do kateri dosežkov ste prišli.

3. Vaš stalni naslov.


Če ne živite blizu delovnega mesta, ki je razpisano, bo vaš življenjepis morda takoj vržen v smeti. Če ste iz bližnjih krajev ali okolice, delodajalec lahko že preračunava potne stroške in čas, ki ga boste potrebovali do lokacije dela. Zato naslov raje izpustite.

4. Dolgočasen ali čuden cilj.


V primeru, da se odločite, da kot cilj v življenjepisu napišete nekaj objektivnega, potem ga naredite vsaj realističnega in specifičnega. Ne želite si, da zveni dolgočasno, npr. »želim si to službo«, a ne želite si niti, da izpadete preveč samozavestni, kot da bi kandidirali za direktorja nekega podjetja.

5. Dolg spisek delovnih izkušenj.


Delodajalci ne rabijo vedeti celotne delovne zgodovine, ki jo posedujete. Obratno, bolje je, da nimate dolgega spiska izkušenj. Namesto tega raje zapišite prejšnja delovna mesta, ki so relevantna razpisanemu delovnemu mestu. Če nimate dovolj izkušenj, pomislite na določeno delovno nalogo, ki ste jo opravljali, in jo razložite ter približajte kadroviku.

6. Vse, kar ni res.


Mnogi kandidati mislijo, da se morajo izmisliti kakšno informacijo, da bi izpadli konkurenčni, še posebej, če nimajo zadosti izkušenj. Resnica bo kmalu prišla na dan, lahko že na razgovoru. V tem primeru ne le, da vas ne bodo poslali v drugi krog za to delovno mesto – izključili vas bodo tudi iz drugih delovnih mest, ki jih bodo še razpisovali.

7. Zasebna/osebna informacija.


Vse informacije, ki vključujejo vaše osebno življenje, kot so seksualna usmerjenost, politična pripadnost, religija, ki ji pripadate, zakonski stan, starost itd. vrzite iz življenjepisa. Kadroviki ne smejo pridobiti teh informacij. V primeru, da se še vedno odločite, da boste katero od teh vključili v življenjepis, se morate zavedati, da lahko informacija vpliva na končno mnenje kadrovika oz. delodajalca.

8. Preveč in neprofesionalni kontaktni podatki.


Namesto, da v življenjepis napišete 3 ali 4 kontaktne podatke, na katerih ste dosegljivi, se raje odločite le za eno telefonsko številko in en elektronski naslov. Ni treba, da jih je več, saj se lahko zgodi, da vas bodo klicali ravno na tisto številko, na katero v tistem trenutku niste dosegljivi. V primeru, da zapišete le eno, pa boste na to vedno. Poskrbite, da bodo kontaktni podatki profesionalni in primerni, npr. elektronski naslov, sestavljen iz imena in priimka ipd.

9. »Na voljo sem vam za več informacij.«


Stop. V življenjepisu ste omejeni z besedami, zato jih izkoristite sebi v prid. Ne pišite tega, ampak se raje odločite, da vključite nekaj, kar vas bo prodalo. Vaš življenjepis je namreč kot nepremičnina, ki se oddaja – če je kadrovik zainteresiran, vas bo že poklical.

10. Slovnične napake.


Ena največjih napak v življenjepisu, a ena tistih, ki jih zlahka naredimo. Ko že dlje časa strmimo v življenjepis, ne vidimo več napak in stvari, ki bi jih lahko popravili. Obstajata dva načina, kako se temu izogniti. Prvi je, da pustite življenjepis, se od njega odmaknite za par uric in se vrnite nazaj z bistrimi očmi. Drugi način pa je ta, da ga predate komu drugemu, ki ga bo pregledal objektivno in bo napake prej opazil.

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS Z VMESNIKOM MojeDelo.com!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela