Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Ujemite pozornost delodajalca: CV vizitka

Image

V današnjem svetu se vam vedno mudi. Svet je vedno hitrejši, ker nimamo časa, želimo vse na hitro – hrano, informacije, uspeh. Tudi delodajalcem se mudi, hitro potrebujejo sodelavca, nimajo pa časa, da bi se ukvarjali z njim, ga preučevali, študirali gradiva, ki jim jih je prinesel itd.V svetu, kjer je vaš življenjepis na mizi kadrovika izgubljen med nekaj 100 ostalimi življenjepisi, kjer je vaš življenjepis deležen le nekaj minut (ali le nekaj sekund) kadrovikove pozornosti, potrebujete nekaj, kar bo delodajalcu hitro povedalo, kar mu želite povedati.

CV-vizitka je vaše orodje hitre komunikacije. Vključuje vse glavne informacije, ki bi jih hoteli povedati delodajalcu, če bi imeli na voljo le 20 sekund njegovega časa. Informacije na vizitki so zgoščene, povedo le bistvo vašega življenjepisa in predstavijo vaše najmočnejše veščine, znanja in uspehe.

Namen CV-vizitk

Ujeti delodajalčevo pozornost. Poglejte primer vizitke; njen namen je, da v nekaj sekundah kadrovika prepriča, da potrebuje več informacij o kandidatu. Delujejo nekako tako kot predstavitveni filmi v kinu – povedo vam ravno dovolj, da veste, ali bi film želeli videti ali ne.

Kako in kje uporabljate CV-vizitke?

- Srečate znanca – osebo iz svoje osebne mreže, date ji vizitko in jo prosite, da jo posreduje nekomu, ki bi lahko potreboval koga z vašimi znanji in referencami in bi vam tako pomagal do dela.

- V dvigalu, na sejemski prireditvi, seminarju srečate potencialnega delodajalca – ker nimate časa (oz. on nima časa), da mu na široko predstavite svoj zaposlitveni profil, mu predate CV-vizitko, na njej je povezava do vašega življenjepisa. 

- Ste na zaposlitvenem sejmu; delodajalcu, ki nima časa za vas, poleg življenjepisa pustite še svojo CV-vizitko. Življenjepis zgleda kot dolgo branje, delodajalec mogoče ne bo našel časa, da vaš življenjepis preuči. CV-vizitka je dizajnirana tako, da delodajalca hitro pritegne, takoj mu posreduje pomembne informacije. Če boste ustrezni kandidat, bo delodajalec kontaktiral z vami, ali pa si ogledal vaš življenjepis.

- Ste na zaposlitvenem intervjuju; tam je prisotnih več predstavnikov delodajalca. Vsi mogoče niso pregledali vašega celotnega življenjepisa. Preden se poslovite, vsakemu posredujete CV-vizitko, da ga opomnite, zakaj ste primeren kandidat.

- Podjetju, kjer bi zelo radi delati, pošljete svoj življenjepis. Ker podjetje trenutno ne razpisuje novega delovnega mesta, delodajalec verjetno ne bo skrbno preučil vašega življenjepisa. Če pa priložite CV-vizitko, mu v nekaj sekundah poveste bistvo, zakaj bi vas moral zaposliti.

Možnosti uporabe CV-vizitk je ogromno, vse pa imajo eno prednost – v nekaj sekundah delodajalcu posredujete vaš zaposlitveni profil in vaše bistvene prednosti pred ostalimi kandidati. Pa še dobro izgleda.

Zakaj je CV-vizitka »kul« orodje pri iskanju zaposlitve?

Recimo, da pošljete podjetju svoj življenjepis. Delodajalec ga spravi v fascikel, kar nikakor ni dobro, mogoče vašega življenjepisa ne bo pogledal nikoli več. Če življenjepisa ni skrbno prebral, verjetno sploh ne ve, na katerih področjih ste dobri. CV-vizitka ne gre v fascikel. Delodajalec jo bo verjetno še nekaj dni vrtel po mizi, potem pa shranil med vizitke. V tem času bo nekajkrat preletel vaš profil in si vas bolje zapomnil.

CV-vizitka rešuje problem pomanjkanja časa delodajalca. Življenjepisa, dolgega dve strani, verjetno res nima časa prebrati, vsekakor pa ima deset sekund časa, da prebere vašo CV-vizitko.

Vašega življenjepisa včasih osebe iz vaše mreže ali potencialni delodajalci ne bodo hotele vzeti od vas – preveč branja in prevelika obveza. Vsakdo pa bo vzel vizitko, mogoče niti ne bo opazil na začetku, da mu v bistvu dajete svoj življenjepis.

CV-vizitka brez »nakladanja« predstavi bistvo vašega profila. Vsak, ki jo bo prebral, bo o vas zvedel praktično toliko, kot če bi prebral vaš življenjepis.

Kaj vključuje CV-vizitka?

Kontaktni podatki

Vključuje vašo fotografijo, da se vas bo lažje spomnil, vaše ime, vaš naslov in vaše kontaktne podatke (telefon in e-naslov).

Udarna vrstica

Najpomembnejši del CV-vizitke. V udarni vrstici jasno poveste, kakšna dela vas zanimajo, vanjo vključite razlog, zakaj bi lahko to delo opravljali. Pazite, da z naslovno vrstico ne omejite preveč ciljne skupine svojih del – npr. namesto

Poslovni administrator išče delo v IT podjetju

raje napišite

Izkušeni poslovni administrator z znanjem nemščine in s tremi leti izkušenj išče delo v administraciji

Vsebina

Najpomembnejši del vizitke. Napisana je za delodajalca, zato naj vsebuje izključno informacije, ki so namenjene njemu. V vsebini povejte:

- katera znanja imate (primeri uspešne uporabe znanj),

- vaše delovne izkušnje (katere uspehe ste dosegli),

- svoje glavne veščine,

- izobrazbo.

Navedite nekaj svojih največjih uspehov na prejšnjih delovnih mestih, ki so neposredno povezani z delom, ki ga trenutno iščete. Če ste bili v preteklosti odličen prodajalec, sedaj pa iščete delo administratorja, vam v CV-vizitko ni potrebno pisati svojih preteklih uspehov s področja prodaje.

Zaključni stavek

Predstavite nekaj svojih veščin in osebnostnih lastnosti, ki bi vam lahko koristile na delovnem mestu, ki ga sedaj iščete.

Vaš življenjepis na internetu

CV-vizitka je namenjena pritegnitvi pozornosti. Ko jo enkrat imate, morate delodajalca takoj preusmeriti na svoj celotni življenjepis. Sicer bi vas delodajalec lahko poklical ali vam poslal e-sporočilo, a ne zanašajte se na to. Ponudite mu svoj celoten življenjepis takoj, povejte mu, kje na internetu ga lahko najde.Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Kakšen naj bo sodoben življenjepis (CV)?
Pišete življenjepis po dolgem času? Potem preletite trende sodobnega CV-ja. Oblike življenjepisov s... več »
Definirajte vaše prednosti pa boste izstopali
Delodajalci prejmejo na kupe življenjepisov. Včasih le po nekaj deset, sedaj pa tudi po nekaj sto. ... več »
Pri pisanju življenjepisa ne pozabite na ključne besede
Razvoj tehnologij vstopa v vsako poro našega življenja. Enako se dogaja tudi na področju zaposlovan... več »
Življenjepis, prošnja za delo ali vloga za zaposlitev – več imen za isto stvar
Iskanje zaposlitve se po navadi začne s pisanjem prošnje. No, nekateri oddajo vlogo za delo, drugi ... več »
7 napak pri pisanju prošnje
Motiti se je človeško. Motiti se, oziroma delati napake, ko pišete prošnjo, pa je lahko usodno. No,... več »
Vaš življenjepis je glavni razlog, da vas ne povabijo na zaposlitveni intervju
Če se postavite v kožo kadrovika, boste hitro ugotovili, da je precej lažje zavreči življenjepis, k... več »
Pisanje življenjepisa (CV-ja): 18 kontrolnih točk
Pisanje življenjepisa ni bil nikoli enostaven projekt, v teh časih pa še posebej ne. Zahteve in zak... več »
Znate prilagoditi svoj življenjepis zaposlitvenemu oglasu?
Karierni svetovalci izpostavljajo pomen, da svoj življenjepis prilagodite zaposlitvenemu oglasu in ... več »
Je moja prošnja ostala nekje v zraku?
Našli ste idealno prosto delovno mesto zase, skrbno pripravili svoj življenjepis in oddali prijavo.... več »
Video vsebina kot odločilen element za uvrstitev v ožji izbor
Ste že pomislili, da bi svoj standarden življenjepis dopolnili z zanimivimi video vsebinami? Danes... več »