5 velikih napak v življenjepisih, ki jih videvajo kadroviki

9.11.2017


Kadroviki v podjetjih se na dnevni ravni srečujejo z visokim številom življenjepisov, ki prihajajo na njihove naslove. Nekateri od njih so vzor vsem kandidatom, drugi pa vsebujejo napake, ki smo jih združili v Velikih 5, da bi se jim lažje izognili, preprečili njihovo romanje v koš za smeti in tako ostali v igri za vabilo na razgovor.
1. Tiskarski škrati

Prva napaka je logična in ste jo morda tudi pričakovali. Kljub temu je življenjepisov s tiskarskimi škrati prepolno – karierni svetovalci takšno napako ocenjujejo v pogostosti 58 %.

POPRAVITE JO TAKO: Druge osebe, ki jim oči niso neprestano uperjene v ekran in v življenjepis življenjepis, lažje in hitreje vidijo morebitne tiskarske napake, kot vi. Govora je o različnih vrstah in velikosti pisave, o poravnavah, robovih … o stvareh, ki jih težko opazite, če se cele dneve ubadate z dokumentom. Po tem, ko vam prijatelj pregleda življenjepis, nima smisla več iskati napak v njem, saj jih nihče od vaju ne bo videl.

2. Dolžina

Ste razmišljali o tem, da bi na tretjo stran življenjepisa dodali še kakšno informacijo, ki se vam zdi relevantna za razpisano delovno mesto? Pomislite še enkrat. Nekateri karierni svetovalci se strinjajo, da je le ena stran celo dovolj za deset let delovnih izkušenj, zato ni potrebno pretiravati z dolžino.

POPRAVITE JO TAKO: Življenjepis strnite na eno ali, največ, dve strani. V kolikor imate težave s strnjevanjem vsebine, se spomnite na to, da dokument ni nujno opis celotne vaše kariere, temveč samo relevantnih informacij za delovno mesto. Bralec, pa najsi bo to kadrovik ali bodoči nadrejeni, mora z življenjepisom pridobiti splošen vpogled v vašo kariero in si na hitro ilustrirati možnost, da bi vas vključil v svojo ekipo.

3. Kreativna« oblika

Nekateri kadroviki raje vidijo, da je življenjepis enostaven ter preprost. Razen v primeru, ko se prijavljate na delo grafičnega oblikovalca, video montažerja ipd. – tu se potrudite, da bo vaš življenjepis čim bolj izstopal, in mu dodajte svojo osebno noto.

POPRAVITE JO TAKO: Namesto, da razmišljate o tem, da mora življenjepis izgledati divje in posebno, se raje osredotočite na to, da vsebuje pomembne, relevantne informacije za delo, na katerega se prijavljate. Poskrbite tudi za to, da bo oblika popolna, ne glede na to, v katerem programu bralec odpre dokument, zato ga je najbolje poslati v obliki .pdf.

4. Zaupne informacije

Predstavljajmo si, da ste svetovalec podjetja in imate v svoji glavi nešteto zaupnih informacij, ki jih ne smete deliti niti s sodelavci, kaj šele z ljudmi, ki v podjetju sploh niso zaposleni.

POPRAVITE JO TAKO: Preden karkoli napišete v življenjepis, pomislite, ali bi to informacijo delili na spletni strani podjetja, v katerem ste trenutno zaposleni. V kolikor je odgovor »ne«, podatek preprosto izpustite iz dokumenta.

5. Laži

Laž ima kratke noge, so nam vedno govorili. Ljudje v svojih življenjepisih lažejo o stopnji dosežene izobrazbe, dokončanih izobraževanjih, o letih delovne dobe, o obdobju, ko so bili zaposleni v enem podjetju, o velikosti organizacije, o svojih podvigih in doseženem prometu. In slej ali prej jih delodajalci razkrijejo.

POPRAVITE JO TAKO: Iskrenost je vedno najboljši način za dosego cilja. V kolikor ste mnenja, da je v vaši preteklosti točka, na katero niste ponosni, jo povejte na iskren način in poskusite najti razloge, zakaj je do tega prišlo.

Napake, ki smo jih omenili zgoraj, so tako osnovne, da so zeli pogoste. Potrudite se, da se jim izognete v velikem loku in da bo vaš življenjepis urejen do te mere, da vas takšne »neumnosti« ne bodo stale razgovora.Potrebujete nasvet, kako priti do popolne zaposlitve? Pridobite si termin za karierno svetovanje pri naših kariernih profesionalcih.

PRIJAVITE SE

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela