Vrnimo se k osnovam pisanja življenjepisa

3.11.2015


Če ste eni tistih, ki že nekaj časa brezupno iščete zaposlitev, ste zagotovo prišli do zaključka, da je tekmovalnost in konkurenca v današnjem poslovnem svetu zares ostra in intenzivna.


Če ste eni tistih, ki že nekaj časa brezupno iščete zaposlitev, ste zagotovo prišli do zaključka, da je tekmovalnost in konkurenca v današnjem poslovnem svetu zares ostra in intenzivna. Ker si želite priboriti enake možnosti pri konkuriranju s "superkandidati", morate ukrepati. Najprej je potrebno začeti pri življenjepisu, saj je morda ravno slabo sestavljen življenjepis zgradil "Berlinski zid" do vaše želene zaposlitve.


S pomočjo življenjepisa si izborimo možnost osebnega srečanja s kadroviki. Zato mora takoj in ustrezno pritegniti pozornost bralcev. Pri sestavljanju pisne predstavitve imejte naslednje v mislih:

- Življenjepis mora prikazati vaše pretekle dosežke, vaše osebne lastnosti in vašo sposobnost prikazovanja vaših največjih prednosti;
- Mora minimizirati vsako vašo morebitno slabost, ki izvira iz vaših preteklih izkušenj.
- Naj bo kratek v besedah, ampak dolg v dejstvih.
- Naj daje atraktivno in z dejstvi podkrepljeno predstavitev vaših veščin.
- Naj zrcali vašo vrednost in koristnost kot potencialni delavec.
- Besedilo je potrebno pred oddajo temeljito pregledati, da odkrijete, če je kje v tekstu kakšna informacija, ki ni ustrezna, ki ne daje dobrega vtisa o vas ali pa je čisto odvečna.

Kaj morate še doseči z življenjepisom, da žanjete uspehe?

Cilj, ki ga želimo doseči z življenjepisom je, da ga bo bralec takoj opazil in mu bo ustvaril dober vtis. Da do tega pride morate biti pozorni na:

- Primerno dolžino življenjepisa

Dve strani je skrajna dolžina, ki si jo lahko privoščite. Berljivost je ključna! Uporabljajte pomišljaje, alineje in tabelarno obliko predstavitve podatkov, da boste ustavili pregleden dokument. Če imate še kakšne pomembne informacije, ki vam povečujejo kandidaturo, za njih pa nimate dovolj prostora na papirju, jih raje dodajte kot prilogo k življenjepisu.

- Vzbujanje pozornosti

Vaš življenjepis mora takoj pritegniti bralca! Biti mora zanimiv in pregleden. Podajajte vaše informacije po stopnji pomembnosti. Najbolj relevantne informacije podajte na začetku življenjepisa. Najboljša strategija je, da že v uvodnem tekstu poveste vaše namere, nato pa predstavite, kaj lahko naredite za bralca.

- Primeren jezik

Slovničnih in pravopisnih napak seveda ne sme biti. Zelo priporočljiva je uporaba besed, ki ustvarjajo bralcu občutek vaše energičnosti, strokovnosti in pravilne osredotočenosti. Kadar, na primer, opisujete vaše pretekle delovne naloge in dosežke uporabljajte naslednje besede: "opravil/a, koordiniral/a, utemeljil/a, opredmetil/a,..."

V življenjepisu ne smete pretiravati pri oceni vaših sposobnosti, saj vas bodo zelo hitro odkrili in vas za vedno črtali s seznama. Pretirano hvalisanje in napuh nista (skoraj nikoli) hvalevredni lastnosti v očeh delodajalcev in kadrovikov. Vsekakor naj vaš življenjepis razglaša vaš talent in veščine, vendar pa ne teatralno, temveč tankočutno - da izraža vaš osebni značaj in odsotnost častihlepnosti.

Pomnite!

Napisati morate življenjepis, ki postane odgovor - rešitev za problem nekoga drugega. Zato morate osredotočiti življenjepis na specifično prosto delovno mesto, za katero se prijavljate. Pogosto delajo kandidati ravno to napako, da preveč podrobno opisujejo vloge in naloge iz prejšnjega delovnega mesta, ki so ga opravljali, v nobeni povezavi ali smiselnosti s delovnim mestom, na katerega se trenutno prijavljajo.

Napravite si učinkovit življenjepis - takšen, ki bo delodajalcem in/ali kadrovikov takoj ustvaril pozitiven vtis.

Poenostavite svoje delo in svoj življenjepis oblikujte na portalu MojeDelo.com. Po korakih vnesite svoj življenjepis in se predstavite kadrovikom!

UREDI SVOJ ŽIVLJENJEPIS

Avtor: Ekipa Mojedelo.com


Izberi področje dela