Zadnji pregled življenjepisa – opravljen!

8.12.2015


Ali naj še enkrat pregledam in lektoriram svoj življenjepis? Ali naj ga natisnem, da mi bo pregledovanje lažje? Ali naj ga posredujem objektivnemu prijatelju? Da, da in še enkrat da. In to je šele začetek.

Preglejte življenjepis

Ali naj še enkrat pregledam in lektoriram svoj življenjepis? Ali naj ga natisnem, da mi bo pregledovanje lažje? Ali naj ga posredujem objektivnemu prijatelju? Da, da in še enkrat da. In to je šele začetek.Delodajalci vse prevečkrat dobijo v roke življenjepis, poln slovničnih ali oblikovnih napak, ki so nastale popolnoma po neumnosti. Na področju slovničnih napak je najbolj opazno pomanjkanje znanja postavljanja vejic, na oblikovnem področju pa se velikokrat zgodi, da se pri kopiranju in lepljenju v dokument kdaj pojavi druga pisava ali celo druga velikost / barva. Potrebno je vedeti: nujno je pregledati svoj življenjepis in spremno pismo preden se jih posreduje delodajalcem.

Sledi nekaj boljših načinov, kako pregledati svoj življenjepis.

1. Natisnite ga.


Mnogi strokovnjaki na področju iskanja zaposlitve svetujejo, da življenjepis vključno z vso ostalo razpisno dokumentacijo natisnete. Najlažje bo, če ga natisnete z večjo pisavo, recimo velikost 18. Napake bodo prej opazne, če boste dokumente imeli v rokah, namesto na ekranu. Berite na glas, saj ušesa velikokrat slišijo kaj, kar oči zgrešijo.

2. Preberite ga »po nazaj«.


Mnogi podjetniki dokumente berejo od konca proti začetku, saj to pomaga pri več zadevah. Prepreči logično branje besedil v svojem jeziku, izloči nenavadne in čudne besede, saj jih možgani ne zaznavajo tako hitro in prej opazimo napake pri črkovanju ali veliki začetnici. Branje »po nazaj« upočasni sledenje, kar je efektivna tehnika za tiste, ki prehitro berejo in tako zgrešijo napake.

Strokovnjaki svetujejo tudi, da si med branjem pomagate s prstom pod vsako besedo, saj bo to pripomoglo, da so oči bolj skoncentrirane na vsako besedo in možgani hitreje dojamejo napake.

3. Ločila pri seznamih.


Najpogostejša napaka v življenjepisu je neprimerna uporaba pik. Pri naštevanju in alinejah moramo biti konsistentni in se skozi celoten življenjepis držati enega načina. Različna uporaba izpade neurejena in površna. Primer:

- To je prva alineja. Sestavljena je iz dveh stavkov in oba zaključimo s piko.
- To je druga alineja.

V primeru, da alineje vsebujejo samo eno besedico, pike in druga ločila izpustite.

4. Za pregledovanje si pustite prostor.


Strokovnjaki svetujejo, da med naštevanjem po alinejah med vsako pustite več prostora, saj boste med pregledovanjem osredotočeni le na eno in ne na skupek vseh.

Ko s pregledom končate, pazite, da boste prostore in razmike izbrisali, hkrati pa se držite oblikovne rdeče niti.

5. Naj ga pregleda prijatelj.


Presenečeni boste, ko boste opazili, kakšne napake bo opazil vaš prijatelj! En izmed načinov je torej branje v tandemu. Natisnite dokument in ga glasno berite medtem, ko prijatelj sproti bere tišje, išče napake in je pozoren na čudne stavke. V drugem krogu zamenjajte vlogi.

Bodite pozorni na grafično oblikovane stavke, kot so naslovi in vrsta pisave.

Pri pregledovanju se velikokrat osredotočate le na obliko jedra življenjepisa in izpustite glavo, nogo ter naslove v dokumentu. Po tem, ko ste pregledali jedro, se pomaknite na naslove. So naslovi enakomerno označeni? So vsi z veliko začetnico, vsi z velikimi črkami? Treba je biti dosleden.

Ne pozabite pregledati vrste pisave. Ponesrečena menjava se nam lahko zgodi, če kopiramo elektronski naslov iz drugega dokumenta, ki je, seveda, v drugi pisavi. Pazimo, da pisavo spremenimo in naslov oblikujemo tako, da bo enak ostalim besedam.

Pozornost na detajle je pomembna. Če pa med osebnostnimi lastnostmi napišete, da ste pedantni, naredite pa teh nekaj majhnih a usodnih napak, bo takoj vidno, da niste najbolj iskreni pri opisu.

Strokovnjaki na področju iskanja zaposlitve so napisali priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, kjer boste našli še več nasvetov in predlogov.


PREBERI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela