Življenjepis sezonskega receptorja

7.6.2016


Začelo se je aktivno obdobje sezonskih delavcev na turističnih destinacijah. Pred nekaj dnevi smo vam že predstavili najbolj tipične sezonske zaposlitve, tokrat pa opisujemo vsakega posameznika. Za vse tiste, ki bi se radi preizkusili kot hotelski receptor, je tu nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni v prijavi na prosto delovno mesto.

Začelo se je aktivno obdobje sezonskih delavcev na turističnih destinacijah. Pred nekaj dnevi smo vam že predstavili najbolj tipične sezonske zaposlitve, tokrat pa opisujemo vsakega posameznika. Za vse tiste, ki bi se radi preizkusili kot hotelski receptor, je tu nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni v prijavi na prosto delovno mesto.


Kaj mora zajemati življenjepis receptorja?

Za poklic receptorja obstaja nekaj značilnosti in sposobnosti, ki jih je smiselno poudariti pri pisanju življenjepisa. Receptor mora biti prijazna, topla oseba, ustrežljiva in sposobna gostom pričarati pravo dobrodošlico, obvladati mora komunikacijo v različnih jezikih, navzven mora odražati profesionalen in urejen videz, primeren hotelu, super organiziran, fleksibilen, multitasking mu ne sme biti španska vas. In ne nazadnje, matematične sposobnosti tudi niso zapostavljene.

Življenjepis začnite z udarnim stavkom, ki vas na kratko opisuje, kot npr.: Urejen receptor s smislom za delo z ljudmi. Nadaljujte s kontaktnimi podatki in pri tem pazite, da boste zapisali profesionalen e-mail naslov, saj receptor odraža ravno to – je ogledalo hotela in v primeru, da se prijavljate na delovno mesto receptorja v luksuznem hotelu ali v hotelu na nivoju več zvezdic, vaš e-mail nikakor ne more biti mucamaca@hotmail.com. Na gmail.com si lahko v trenutku ustvarite nov, »odrasel« elektronski naslov, ki vsebuje vaše ime in priimek in ga (če se nočete ločiti od mucemace) uporabljate zgolj za namene iskanja zaposlitve.

Nadaljujte z delovnimi izkušnjami. V primeru, da nimate še izkušenj pri delu na takšnem delovnem mestu, zapišite tiste, ki se povezujejo z delom z ljudmi, z ustrežljivostjo, organiziranostjo, prilagodljivostjo itd. Mednje spada tudi delovno mesto natakarja, če ga dobro utemeljite, ali pa prodajalec – v vsakem primeru delovne naloge obsegajo delo z ljudmi in načelo »gost/stranka ima vedno prav«. Če ste že stari maček v receptorskih vodah, poudarite glavne naloge, ki ste jih opravljali, in uspehe, ki ste jih v tem obdobju dosegli. Ste v knjigi pripomb prejeli veliko pozitivnih mnenj zadovoljnih gostov? So na spletnih straneh pohvalili osebje hotela? Ste dobili nagrado za vsevednega receptorja, ki vedno zna preusmeriti goste tja, kamor si želijo iti? Imate poleg izkušenj na delovnem mestu receptorja tudi izpit za turističnega vodiča, kar definitivno pomeni, da poznate več informacij kot kdorkoli, ki vam predstavlja konkurenco?

Sledi izobrazba – razmislite, ali je potrebno pisati, kaj ste se v času vaše izobrazbe naučili. V primeru, da ste opravili splošno maturo, je delodajalcu popolnoma logično, katera znanja ste tu pridobili. Druga zgodba je, če ste končali turistično srednjo šolo in opravili nekajtedensko prakso. S tem se pa le »pohvalite« in izrecno povejte, kako vam lahko znanja, pridobljena v srednji šoli, pomagajo pri delu na razpisano delovno mesto. Ste morali narediti seminarsko nalogo v zvezi izkoriščanjem potenciala določenega mesta? Ste seznanjeni s poslovnimi načrti hotelov?

V sklepni del zapišite vaše sposobnosti in tukaj ne pozabite poudariti ravno tistih, ki smo jih zapisali na začetku članka in so bistvene za delo receptorja. Kjer je mogoče, pridevnike podkrepite z ustreznimi primeri, da bo delodajalec opazil, da vse, kar ste zapisali, »pije vodo«. Ker mora biti receptor organiziran, poleg tega pridevnika dodajte pretekle izkušnje, kjer ste morali organiziranost dokazovati. Ste delali v hotelu z veliko gosti na dnevni bazi, kjer ste morali vsako prosto časovno luknjo izkoristiti za vpisovanje administrativnih papirjev? Povejte, kako ste se znašli in, da delo z gosti nikakor ni trpelo, ker se je nabralo veliko papirologije, saj ste svoje delo organizirali, hkrati pa je multitasking vaše drugo ime.

Zaključite z dodatnimi znanji, kjer ne smete pozabiti omeniti jezikov, ki jih govorite oz. razumete; po potrebi priložite certifikate, iz katerih je razvidno, da vaše znanje jezika dosega določen nivo. Če ste opravljali tudi druge tečaje, ki vam lahko pridejo prav za delo v turizmu, jih brez razmišljanja zapišite. Velik plus boste predstavljali delodajalcu, če boste imeli izkušnje s socialnimi omrežji, saj v času varčevanja podjetja zaposlujejo tiste ljudi, ki znajo opravljati več različnih stvari, in bi vas hkrati z delom receptorja oblegal tudi z upravljanjem socialnih omrežij.

Preberite si, katera so tista tipična vprašanja na razgovoru za službo, ki čakajo receptorske kandidate.Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela