Življenjepis turističnega vodnika naj izstopa!

20.6.2016


Konkurenca med turističnimi vodniki je velika, zato je pomembno, da izstopate! Po tem, ko opravite izpit na Gospodarski zbornici Slovenije, se za vas šele začenja boj za službe in vseživljenjsko učenje. Bodite drugačni od enakih, ustvarite pozitiven prvi vtis. Kot turistični vodnik imate malo morje možnosti, da vaš življenjepis naredite na kreativen in drugačen način.

Konkurenca med turističnimi vodniki je velika, zato je pomembno, da izstopate! Po tem, ko opravite izpit na Gospodarski zbornici Slovenije, se za vas šele začenja boj za službe in vseživljenjsko učenje. Bodite drugačni od enakih, ustvarite pozitiven prvi vtis. Kot turistični vodnik imate malo morje možnosti, da vaš življenjepis naredite na kreativen in drugačen način.


Življenjepis turističnega vodnika naj izstopa!

Življenjepisi že zdavnaj niso več tako tradicionalni, kot so bili nekaj let nazaj. Ste že kdaj razmišljali, da bi delodajalca navdušili z življenjepisom v obliki zemljevida? Na njem označite točke interesa (kontaktni podatki, delovne izkušnje, sposobnosti, hobiji) in v legendi opišite vsakega posamično. Ustvarite lahko navodila za pot od točke A do točke B. Lahko ga oblikujete s skicami ljudi, ki predstavljalo skupino turistov, vsak pa v oblačku sporoča informacijo, ki jo želite predati do delodajalca. Ste pomislili, da bi življenjepis simboliziral kompas, ki predstavlja obvezno opremo vsakega turističnega vodnika? Idej je ogromno in če smo v vas uspeli stimulirati kreativno mišljenje, jih lahko najdete še več.

Na čem mora biti poudarek

Začnite z udarnim stavkom, ki vas kratko in jedrnato proda. Zapišite, kaj je vaš cilj, primer: Turistični vodič, ki sem si za cilj postavil vsakemu turistu ustvariti nepozabno izkušnjo s krajem in vzbuditi željo po povratku.


Vsak življenjepis nadaljujte s kontaktnimi podatki, kjer nujno zapišite telefonsko številko in veljaven elektronski naslov, ki nikakor ne sme biti otročji oz. neprimeren.


Sledijo izkušnje. Delo v turizmu v večji meri zahteva izkušnje na posameznih delovnih mestih, a v primeru, da izkušenj še nimate, želje in znanja pa veliko, pri izkušnjah bodite kratki in se osredotočite na osebnostne lastnosti ter kompetence, ki jih posedujete in jih potrebujete za uspešno opravljanje tega poklica. Pri navedbi izkušenj bodite precizni in pozorni, da navedete uspehe, ki ste jih ob delu dosegli. Če so bili turisti po koncu potovanja z vami izredno zadovoljni in so to tudi izrazili v končnih anketah, se s tem »pohvalite«. Ste dosegali najboljše rezultate v primerjavi z drugimi turističnimi vodniki v vaši agenciji? Se je porast turistov na vaši turi povečal zaradi vas in zaradi pozitivnih mnenj, ki so se širila po socialnih omrežjih?


Ne pozabite opisati in konkretizirati vaših močnih lastnosti, s katerimi se lahko pohvalite. Primer: avanturistična oseba z odlično razvito orientacijo, znanje turističnega managementa, znanje španščine in francoščine, odlično znanje geografije in zgodovine mesta, ekstrovertnost in hitro sklepanje poznanstev, odličen vodja, usmerjen v reševanje težav, opravljen tečaj prve pomoči, ciljno usmerjen in izredno motiviran, sposobnost organizacije, odprt za mnenja drugih itd.


Nadaljujte s sposobnostmi, ki so pomembne za vsakega turističnega vodnika.
- Socialne spretnosti: znati morate delati z ljudmi in v danih situacijah, ki ne bodo vedno najbolj rožnate, reagirati tako, da bo turist še vedno zadovoljen in potešen. Delo z ljudmi vam mora predstavljati izziv in veselje.
- Logistični management: četudi niste odgovorni za načrtovanje in organizacijo potovanja, ste tukaj za to, da uresničite program in za to morate imeti dobro razvito logistično predstavo.
- Organizacijske sposobnosti: dobro si morate zapomniti potek potovanja in ne smete si dovoliti, da sredi dneva ne veste, kaj vas čaka in kaj se od vas pričakuje. Biti morate organizirani in neprestano v pogonu.
- Efektivno delo pod pritiskom: na potovanju se lahko zgodi marsikaj, navsezadnje se lahko pojavijo zdravstvene težave starejših turistov, in znati morate reagirati v vsaki dani situaciji ter ohraniti mirno kri in trezno razmisliti takrat, ko je to potrebno.
- »Vseved«: odgovore morate turistom podati v trenutku, hkrati pa vas nič ne sme presenetiti, niti vprašanje »Kje je stranišče?« takrat, ko boste sredi ničesar. V življenjepisu pokažite, da se radi učite, da imate radi zgodovino, arheologijo, umetnost in geografijo, da si hitro zapomnite podatke in radi delite svoje znanje.
- Dobre retorične in komunikacijske sposobnosti: turistični vodnik naj bo pozoren na to, da ga vsi v skupini slišijo, hkrati pa mora informacije podajati na njim razumljiv in sistematičen način. Vodnik naj poda primer zanimive predstavitve informacij oz. izkušnjo, ki jo ima za seboj.
- Energičnost: turistični vodnik je neprestano v pogonu in nikoli se ne sme zgoditi, da izgleda zdolgočasen in nezanimiv. Dokažite delodajalcu, da osebne težave pustite doma in da ste na delovnem mestu izredno profesionalni.


Vas zanima, kako poteka razgovor za delo turističnega vodnika in kakšna vprašanja lahko pričakujete?Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela