Zmagovalna spremna pisma vodijo do želene službe

14.5.2018


Spremno pismo, v katerega vložite veliko truda in je prilagojen podjetju, kjer se želite zaposliti, je prvi korak do odgovora. Ste v življenjepisu napisali, da imate dobre komunikacijske sposobnosti? Dokažite to tudi v spremnem pismu.

Ni potrebno, da ste Ivan Cankar in pišete romane, ko želite nekoga prepričati, temveč bodite jasni, konkretni in prepričljivi. Pokažite, da ste v pismo vložiti veliko truda in da si zares želite zagrabiti to priložnost. Samo pomislite, kako enostavno se je v teh časih prijaviti na razpis preko spletnih obrazcev ... To lahko stori vsak. Ne more pa vsak napisati kvalitetnega spremnega pisma. Da vam priložnost, da prijavi dodate osebno noto.

Splošni nasveti za spremna pisma

Spremno pismo naj bo dolgo tri do pet odstavkov, a ne več kot eno stran. Uporabljajte enostavno in čitljivo pisavo, kot je Times New Roman, Arial ali Calibri. Ne barvajte ga kot pobarvanke – pustite ga črnega. Bodite profesionalni, a ne preveč. Izogibajte se formalnim frazam.

Kako začeti?

V kolikor se prijavljate na razpis, ki je last »konzervativnega« podjetja, kot je zdravstvo, finance, pravo, na začetku ne izpustite informacije o vašem imenu in priimku, naslovu, datumu, nadaljujte pa z njihovimi podatki. Če je podjetje modernejše, namesto svojega domačega naslova zapišite elektronski naslov.

Veste, kdo je oseba, ki bo prebrala spremno pismo? V kolikor po kratki raziskavi tega ne morete ugotoviti, osebo naslovite kot »Spoštovani!«, še bolje pa bo, če ga naslovite kar s priimkom.

Prvi odstavek naj poudari, zakaj ste dobra izbira za podjetje. Ne pišite na dolgo in široko, zakaj bi vas morali zaposliti, temveč informacijo strnite v enem ali dveh stavkih, kjer bo bralec našel vse, kar potrebuje, da se pusti prepričati.

Poskusite pridobiti pozornost bralca in se prodati. Pismo naj bo personalizirano – si želite delati v majhnem podjetju? To tudi navedite. Poznate koga, ki je močno pohvalil podjetje? Zapišite. Če se vam zdi, da je ta oseba dobra znanka podjetja, jo navedite z imenom in priimkom.

Izkušnje navajajte po relevantnosti in po pomembnosti. Je bilo kaj takega, kar vas je navduševalo? Napišite, zakaj. Prav tako ne hranite besed pri navajanju uspehov, ki ste jih tekom izkušenj dosegli.

Kako zaključiti?

Zaključek spremnega pisma naj ne bo dolg. Ne zapisujte standardnih stavkov, kot so »Prosim za odgovor,« ali »Hvala za pozornost.« To napišejo prav vsi.

Namesto tega sestavite močen povzetek vsega. Primer: »Najboljši delovni dnevi so največkrat najdaljši in najtežji – takrat se domov namreč odpravljam z zadovoljivo mislijo, da sem bil izredno produktiven.«


Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela