Življenjepisi

Image

6 resničnih razlogov, da niste dobili službe

Šokirana vprašanja v stilu »Kako je to možno?« in »Zakaj, če pa sem imel dober občutek?« nam hodijo po glavi, ko prebiramo sporočilo tajnice podjetja, kjer smo prejšnji teden opravljali razgovor za službo, za katero ste mislili, da ste idealen kandidat. Za vas je intervju potekal kot po maslu, še energijo med vami in sogovorniki ste občutili. Kje se je zataknilo? Zakaj neprestano prejemate negativna obvestila, četudi se vam zdi, da ste rojeni za delovno mesto?

več »
Image

Življenjepis izkušenega IT-jevca

Izkušnje osebe nad 40 let, ki dela v tehnološkem podjetju, so neprecenljive, zanimive in bogate. Priča je bila raznoraznim spremembam in razvojem tehnologije v zadnjih 20 in več letih, ki si jih lahko preberete v članku Visokotehnološki kader in njegova preobrazba. Govora je o hitrem prilagajanju na neprestane novosti, o spremembah v načinu mišljenja in o brisanju ločnice med delom in prostim časom. Kako vse te izkušnje strniti v en življenjepis?

več »
Image

Spremno pismo – napake in polomi

Spremna pisma so vsekakor dvorezen meč – po eni strani se z njimi prodajate delodajalcu in želite dobiti zaposlitev, po drugi strani pa si ne želite izpasti preveč arogantni in samovšečni. Želite si, da delodajalec ve, da ste navdušeni nad ponujenim delovnim mestom, hkrati pa ne želite, da misli, da ste vzhičeni ali celo obupani. Najbolje je, če bo vaše spremno pismo izražalo enostavnost in efektivnost. Kako do tega priti, si preberite v članku.

več »
Image

Spremno pismo, vaša vstopnica do intervjuja!

Če želite narediti bolj osebni vtis pri prijavi na razpisano delovno mesto, je spremno pismo tisto, kar potrebujete. Spremno pismo je lahko vaš uvod v prijavo, namenjen je spodbuditvi bralca, da temeljito prebere vaš priložen življenjepis.

več »
Image

Kaj vključiti v dopis podjetju?

Vaš dopis podjetju (prošnja, ponudba za delo itd.) bo uspešnejši, če bodo podatki v njem reševali kadrovikov problem. Kateri je ta problem, morate izbrskati sami. To je lahko pomanjkanje ustreznih sodelavcev, neustrezni kandidati brez izkušenj, ki so se prijavili na delo, ali pa pomanjkanje sodelavcev z določenim znanjem, kar je ključno.

več »
Image

Priporočila

Eden od načinov, ki vam lahko pomagajo do želene zaposlitve, je prav gotovo dobro priporočilo, katero je po navadi v pisni obliki, lahko pa je tudi ustno: bodisi telefonsko ali neposredno. Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko veliko prispevajo k povečevanju vaših možnosti za zaposlitev, seveda odvisno od tega, kakšen pomen daje kadrovik tem referencam oz. kako verodostojne so osebe, ki so vas priporočile. Objektivno gledano obstaja prepričanje, da so pomembne in lahko tudi odločilno vplivajo na to, kateri kandidat bo na koncu izbran.

več »
Image

Beležite svoja neformalna znanja in izkušnje!

Vse vzpodbude v izobraževanju in usposabljanju poudarjajo naraščajočo vlogo vseživljenjskega učenja. Izpostavljajo, da mora učenje vsebovati celoten spekter formalnega, neformalnega in priložnostnega učenja za izboljšanje osebnega razvoja, aktivnega državljanstva, socialne vključenosti in zaposljivosti«.

več »
Image

7 nasvetov za boljše spremno pismo

Ne obstaja druga možnost, da bi lahko naredili dober prvi vtis. Razpisi za prosta delovna mesta po navadi funkcionirajo tako, da delodajalci od vas pričakujejo prijavo v elektronski obliki, le redki so tisti, ki zahtevajo prošnjo, poslano po navadni pošti. Zato je ravno spremno pismo tisto, ki ga delodajalec najprej prebere in si z njegovo pomočjo ustvari vtis o vas.

več »
Image

6 načinov, kako obrniti brezposelnost sebi v prid

Ekonomska kriza je za seboj pustila ljudi, ki so zaradi nje izgubili službo in nekaj let ostajali doma, iskali novo zaposlitev in se vsakič znova pobirali na noge, ko so prejeli (ali sploh ne) negativen odgovor iz strani delodajalca, ki so mu poslali prijavo za razpisano delovno mesto. Zdaj, ko je kriza bolj kot ne minila, je čas, da pokažete, česa vsega ste sposobni in čas brezposelnosti obrnete sebi v prid tako, da boste že v življenjepisu pokazali, da niste le počivali, temveč se samoinicativno razvijali.

več »
Image

Življenjepis turističnega vodnika naj izstopa!

Konkurenca med turističnimi vodniki je velika, zato je pomembno, da izstopate! Po tem, ko opravite izpit na Gospodarski zbornici Slovenije, se za vas šele začenja boj za službe in vseživljenjsko učenje. Bodite drugačni od enakih, ustvarite pozitiven prvi vtis. Kot turistični vodnik imate malo morje možnosti, da vaš življenjepis naredite na kreativen in drugačen način.

več »
Poglejte še

Karierne storitve

Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev Selby & Mills psihometrični test Ponudba izobraževalnih programov Vprašaj strokovnjaka Svetovanje pri pripravi CV-ja