Zmagovalna to-do lista pred razgovorom

18.11.2015


Če prebirate članke in nasvete na našem portalu, ste do zdaj že lahko ugotovili, da na področju iskanja zaposlitve prisegamo na tri faze: priprava, raziskovanje, sklep. Enako je z zaposlitvenim razgovorom. Priprava nanj in faza po razgovoru sta enako pomembna kot čas, ko sedite pred delodajalcem in govorite o svojih sposobnostih.

Seznam opravkov pred razgovorom

Če prebirate članke in nasvete na našem portalu, ste do zdaj že lahko ugotovili, da na področju iskanja zaposlitve prisegamo na tri faze: priprava, raziskovanje, sklep. Enako je z zaposlitvenim razgovorom. Priprava nanj in faza po razgovoru sta enako pomembna kot čas, ko sedite pred delodajalcem in govorite o svojih sposobnostih.Sledi to-do lista (seznam opravkov), skozi katero morate, da bi bili pripravljeni in predstavljali pravo konkurenco na trgu dela.

1. Raziščite podjetje.


Delodajalci radi vidijo, da ste se pred razgovorom nekaj o organizaciji že naučili. V času, ko nas obkrožajo socialni mediji, splet in mobilna tehnologija, ni izgovorov, da tega ne bi storili.

Obiščite spletno stran delodajalca, Facebook profil, LinkedIn profile zaposlenih, portale, kjer lahko ugotovite več o podjetju itd. Preberite si, ali je bilo podjetje omenjeno tudi v novicah, saj boste tako na tekočem z vsemi informacijami, prav tako pa boste seznanjeni tudi s konkurenco.

Vpišite se v novičnike (newsletters) podjetja, ki vam bodo podale globje podatke in novosti.

Vaš namen mora biti, da pridobite boljše razumevanje podjetja, v njegovo poslovanje, konkurenco, področje, na katerem delujejo, trg, kjer se podjetje pojavlja, finančno stanje itd., saj boste tako bolj pripravljeni, hkrati pa boste impresionirali z vprašanji za delodajalca, ki jih boste postavili.

2. Raziščite kulturo podjetja.


Zapomnite si razmerje 20:80. Če ste vabljeni na zaposlitveni razgovor v živo, bo le 20% časa namenjenih, da delodajalec ugotovi, ali imate želene sposobnosti ali ne. Ostalih 80% pa si v podjetju vzamejo, da preučijo, ali se boste lahko vpletli v ekipo in klimo podjetja. Lahko se hvalite z najboljšimi kompetencami, a če vaša osebnost ne ustreza že obstoječi ekipi, se ne bo izšlo.

Dobro si poglejte socialne medije podjetja in forume, kjer se podjetje omenja, da dobite boljši vpogled v kulturo.

3. Identificirajte vrednost podjetja.


Preglejte, na kako trdnih nogah stoji podjetje. Poizvedite in poskusite uganiti tudi, kolikšna bi bila plača, saj je to tudi eden izmed glavnih faktorjev za menjavo službe. To storite še predno stopite na razgovor, da vas dobljena informacije ne bi razočarala.

4. Dobro preučite vlogo.


Še enkrat preberite objavljen oglas za delo in poskusite dobiti natančnejše informacije glede vrste zadolžitev. Če sodelujete z raziskovalcem, se pozanimajte, katere kvalifikacije so pomembne za to vrsto dela, kakšne izkušnje se cenijo, prejšnja delovna mesta, sposobnosti, prejšnji uspehi. S tem, ko dodobra spoznate pričakovanja podjetja, boste lažje predvideli vprašanja na razgovoru, ki vam jih bo postavil sogovornik.

5. Vadite svoje odgovore.


Pomislite na vprašanja delodajalca, na katera najtežje odgovorite, npr. »Kakšne so vaše slabosti?« ali »Povejte nekaj o sebi.« Razmislite in vadite odgovore, s katerimi boste demonstrirali, zakaj ste ravno vi pravi kandidat za razpisano delovno mesto, kljub negativnim lastnostim.

6. Vadite vaša vprašanja.


Ko nimate vprašanj za delodajalca, dobi ta občutek, da niste zainteresirani za delovno mesto. Ne storite te napake. Pripravite najmanj pet vprašanj, ki jih lahko postavite in s katerimi boste izkazali pravi interes.

7. Oblecite se razgovoru primerno.


Naredite sami sebi uslugo – nekaj dni pred razgovorom si nadenite oblačila in se prepričajte, da vam obleka še vedno pristoji, da je čista in pripravljena na zmago. Morate zašiti gumb ali zloščiti čevlje? Bodite pozorni tudi na takšne vrste detajlov, saj se boste tako lahko med samim razgovorom lažje osredotočili na ostale, pomembnejše stvari.

Obleko izberite tudi glede na kulturo podjetja, ki jo, seveda, prej preučite.

8. Pripravite si priloge.


S seboj prinesite vsaj dve kopiji življenjepisa, natiskano razpisno dokumentacijo, seznam treh referenc in njihove kontakte, seznam vaših vprašanj, kemični svinčnik in beležko, v katero si boste delali zapiske. Če se prijavljate na delo, kjer morate pokazati svojo kreativnost, s seboj prinesite tudi svoj portfolio. In kar je najpomembnejše – s seboj prinesite samozavest, pozitivno naravnanost, primerno stopnjo interesa. V primeru, da boste po izkušnjah in sposobnostih na enakem mestu kot drugi kandidat, vas bo ravno vaša izkazana strast povzpela stopničko dlje.

9. Vnaprej si poglejte pot.


Zadnje, kar si na dan intervjuja želite, je, da zamujate. Kakšen vtis boste tako oddali! Tej napaki se izognite tako, da se na isto pot odpravite že kakšen dan prej v približno istem času, kot boste imeli razgovor, saj boste tako lahko videli, kakšna gneča je na cesti, kakšna je kapaciteta parkirnih mest, kje lahko parkirate itd. V primeru, da omenjenega ne morete storiti, preučite Google zemljevid, ki vam bo izračunal približen čas vožnje.

10. Delajte si zapiske.


Zbirajte vizitke ali pa si zapišite vsa imena in elektronske naslove, s katerimi ste pred razgovorom bili v kontaktu. Ne bojte se pokazati, da veste tudi nekaj informacij o sogovorniku, kot so njegovi uspehi, strast, doprinos podjetju itd. Pozornost na detajle se bo obrestovala.

11. Nadaljevanje.


Stopite iz množice kandidatov in napišite zahvalno pismo v roku 24 ur od razgovora. Pismo izkoristite za poudarjanje ključnih tem med razgovorom in izpostavljanje vaših sposobnostih, ki so pomembne za razpisano delovno mesto.

Če želite prebrati več nasvetov in trikov med vašim obdobjem iskanja zaposlitve, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga strokovnjaki na tem področju zapisali za vas.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela