Zmotne predstave iskalcev prve zaposlitve

22.2.2023


Iskanje (prve) zaposlitve je naporno, tudi v časih, ko je brezposelnost nižja, zato na trenutke lahko človeku vzame voljo in pogum za nadaljevanje. Če to enačbo začinite še z zmotnimi predstavami in nerealnimi pričakovanji, si zadeve po nepotrebnem dodatno zapletete. Da bi imeli realnejša pričakovanja in si prihranili razočaranje, poskusite temeljito preučiti in se seznaniti s postopkom zaposlovanja.

Da bi še lažje stopili na pot iskanja (prve) zaposlitve, so v nadaljevanju nanizana najpogostejša zmotna prepričanja oziroma pričakovanja, ki so značilna za novince in novinke.


#Na vsako poslano prošnjo bom prejel/-a odgovor

Naj vas ne preseneti, če v večini primerov odgovora ne boste prejeli. Včasih boste prejeli samodejni odgovor, pogosto pa od delodajalca ne boste prejeli povratnih informacij. Če se že na začetku procesa iskanja zaposlitve zavedate, da je to del igre, se boste izognili številnim razočaranjem.

#Povabili me bodo na razgovor za službo, za katero nisem usposobljen/-a in dovolj kvalificiran/-a

Delodajalci so zelo omejeni s časom, energijo in razpoložljivimi kadrovskimi viri. Razgovore si bodo želeli opraviti zgolj s kandidati, ki v celoti izpolnjujejo pogoje za razpisano delo. Večje možnosti za povabilo na razgovor boste imeli, če se prijavite na delovno mesto, za katero ste dejansko dobro usposobljeni.

#Pričakujem povabilo na razgovor, čeprav nisem prilagodil/-a svojega življenjepisa, spremno pismo pa sem napisal/-a zelo hitro

Če si resnično želite zagotoviti razgovor, delodajalcu posredujte želene informacije v obliki, ki jo zahtevajo v razpisu za delovno mesto. Delodajalci želijo vedeti, zakaj menite, da ste najustreznejši kandidat za določeno delovno mesto, od vas pa je odvisno, ali jih s tehtnimi argumenti prepričate.

#Pri iskanju zaposlitve lahko piše/prilagaja življenjepis in/ali spremno pismo ter izpolnjuje prijave na delovno mesto nekdo drug

Delodajalci iščejo kandidate, ki svoje delo opravljajo sami. Prav tako si želijo slišati o vas, vaših veščinah in izkušnjah z vašimi besedami. Iz poslanega in prebranega bodo sklepali, da ste svoj življenjepis ter spremno pismo napisali sami in ste: 

  • vešči uporabe MS Worda; 
  • slovenskega jezika; 
  • imate prepričevalne sposobnosti, prikazane v teh dokumentih, ter 
  • imate tudi tehnične veščine, da se na delovno mesto prijavite sami!


#Neskončno oblikovanje življenjepisa in spremnega pisma, četudi ju nikoli ne pošljem oziroma se ne prijavim na nobeno delovno mesto, šteje kot iskanje zaposlitve

To se morda sliši nekoliko nenavadno, vendar se številni trudijo več tednov glede svojega življenjepisa in spremnega pisma, a ju nikoli ne pošljejo oziroma se ne odzovejo na razpis za delo. Imeti dobro napisano in učinkovito prijavno dokumentacijo je pomembno, a če je nikoli ne pošljete nikamor, boste težko dobili delo.

#Laganje je dobra strategija, če mi prinese zaposlitev (beri: to delo lahko opravlja vsak, samo goljufati moram, da pridem zraven, potem bo že nekako)

Laganje nikoli ni dobra strategija pri iskanju zaposlitve. Delodajalci si želijo zaposliti ljudi, ki jim lahko zaupajo. Če ne boste iskreni, bodo vaše laži zelo verjetno hitro odkrite, zlasti če boste neresnicoljubni glede svojih kvalifikacij, veščin in izkušenj za opravljanje dela.

#Ker izpolnjujem pogoje za delo v najmanjši meri, bom prejel/-a povabilo na razgovor

Zavedajte se, da ste morda zgolj eden od več deset prosilcev, ki izpolnjujejo zahteve v najmanjši meri. V tem primeru delodajalec ne bo mogel opraviti razgovora z vsemi. Več veščin ali izkušenj imate, ki se ujemajo s tem, kar delodajalec išče, in bolj ko izstopate iz množice  na pozitiven način, večja je možnost, da vas povabijo na razgovor.

#Na razgovor se mi ni treba pripraviti

Na razgovoru vas lahko izpraševalci hitro ujamejo nepripravljene ali pa se boste spotikali, ko boste skušali odgovoriti na zapleteno ali nepričakovano vprašanje. Vselej dobro raziščite svojega bodočega delodajalca, pripravite si odgovore na pogosta vprašanja, bodite pripravljeni, da se boste morali pogajati ali razpravljati tudi o svojih zahtevah glede plače. Če imate vrzeli v svoji zaposlitveni zgodovini, imejte pri roki razlago, zakaj so nastale. Prav tako bodite pripravljeni na vprašanja tipa: 

  • zakaj prav zdaj iščete službo, 
  • zakaj vas zanima ta služba, 
  • zakaj ste najprimernejši kandidat?

O svoji preteklosti in sedanjosti (zaposlitvah in nekdanjih vodjih) govorite brez kančka negativnosti. Pričakujte tudi vprašanja v slogu: »Kaj bi naredili, če ...« ali »Pripovedujte mi o času, ko ...«

Ne pozabite si pripraviti nekaj vprašanj, ki jih boste svojemu bodočemu zaposlovalcu zastavili sami.

#Kadrovik mi bo zagotovil službo

Ne pozabite, da kadrovsko službo plačujejo delodajalci, da jim ta pomaga najti delovno silo za določeno delovno mesto. Naloga kadrovika ni, da vam zagotovi službo, ampak da presodi ali ste ustrezen kandidat za podjetje in konkretno delovno mesto.

#Moja javna spletna prisotnost oziroma podoba nima vpliva na iskanje zaposlitve

Delodajalci lahko preverijo vaše javne spletne dejavnosti, vključno z objavami in fotografijami na družbenih omrežjih. Če bodo videli nekaj, kar jim ni všeč, bodo morda oklevali z vabilom na razgovor ali s ponudbo za službo. Zato preverite nastavitve zasebnosti oziroma še bolje, v javnosti se predstavite tako, kot bi si želeli, da vas dojema potencialni zaposlovalec. Prav tako bodite pozorni, kaj izpiše Google, če vanj vtipkate svoje ime, in poskrbite (kolikor lahko), da bodo rezultati točni, laskavi in profesionalni.

#Navodil za prijavo mi ni treba upoštevati v celoti

Eden od načinov, kako delodajalci po hitrem postopku izločijo prosilce, ki ne morejo ali nočejo slediti navodilom, je, da jim podajo navodila. Zato vselej pozorno preberite navodila in jih tudi upoštevajte!

Za konec naj vas spomnimo – informacije so moč. 😊 Še posebej, če ste iskalec prve zaposlitve, si želite kar se da izčrpen opis delovnega mesta, a ni nujno, da bo zaposlovalec v zaposlitvenem oglasu to tudi predstavil. Če ste soočeni z nerazumljivim oglas za delo, obstaja verjetnost, da delodajalec ne ve, kaj pravzaprav išče, ali pa ve in tega ne zna (ali ne želi) dobro opisati – ali oboje! V takšnem primeru lahko zaprosite za več informacij o delovnem mestu in bodoče delodajalce na vljuden način spodbudite, da posredujejo podrobnejši opis delovnega mesta in nalog pred razgovorom. Tako boste v manjši prednosti pred drugimi konkurenti. Pa srečno!Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Si želite boljšo plačo? Naučite se pogajati!
2. Uporabite vrzeli v življenjepisu sebi v prid
4. Zaposlovanje generacije Z in kako jo nagovoriti?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela