Značilnosti, ki jih mora imeti odličen šef

8.1.2019


Nadrejeni so največkrat glavni razlog za to, da delavci ostanejo v podjetju ali se poslovijo iz njega. Nadrejeni je jedro, ki združuje zaposlene v eni organizaciji, in če je to uničeno, bodo zaposleni prej ali slej odšli.

Odlični šefi postavljajo pričakovanja
Odličen šef se usede s svojim zaposlenim na samem začetku in identificira prioritete, ki jih zaposleni ima. Diskutirala bosta o zahtevnosti dela in o pričakovanjih, ki jih imata en do drugega.

Ni potrebno, da svojemu nadrejenemu razlagate, na kakšen način opravljate svoje delo. Dovolj je, da mu poveste, kaj ste dosegli in kakšne rezultate lahko opazi. Dovolite mu, da si za podrobnosti ustvari sam svojo sliko. Pričakovanja enega in drugega naj bodo zapisana, ne pozabite pa niti na časovni rok vsakega od njih.

Odlični šefi so mentorji
Šefi, ki si jih vsi želijo imeti, prevzemajo vlogo vodje in mentorja. So tisti, ki izobražujejo in opogumljajo druge ter jim dajo pravi vzor.

Ne sklepajo, da njihovi zaposleni vedo, kaj točno morajo narediti. A zavedajo se, da jim ne sme in ne more vsega položiti pod nos. Uberejo pravo ravnovesje med enim in drugim - med preveliko kontrolo in anarhijo. So na voljo takrat, ko jih zaposleni potrebujejo, a jih ne skušajo zasenčiti.

Svoje zaposlene spodbujajo, da se morajo otresti strahu pred napakami, saj se bodo te pojavljale neprestano. Podpirati morajo učenje iz njih in dajati vedno nove priložnosti za razvoj ter preseganje meja zaposlenih. Zaposlenim dajejo občutek, da s svojim delom in rezultati pozitivno in enako pomembno vplivajo na podjetje, kot oni.

Popolni šefi delovno okolje gradijo na integriteti, zaupanju, spoštovanju … Rad imajo povratne informacije, inovacije, kreativnost.

Odlični šefi dajejo povratno informacijo
Nekateri nadrejeni čakajo do zadnjega dne, da podajo povratno informacijo, a takrat je lahko že prepozno. Redna povratna informacija lahko reši tako zaposlenega, kot podjetje, in tega se odlični šefi zavedajo. Znajo ustvariti atmosfero, kjer takšne informacije niso sprejete kot negativne, temveč kot nasveti za izboljšave.

Zaposleni se ob odličnem šefu počutijo cenjene. Nič ne deluje bolje, kot pozitivna spodbuda, in tega se odlični šefi zavedajo. Pohvala zaradi dobrega dela bo privedla do novega odlično dokončanega opravila, zato odlični šefi ne varčujejo s pohvalami, ko so te na mestu.

Odlični šefi poznajo svoje zaposlene
Odlični šefi se ustavijo in pozdravijo. Svojim zaposlenim dovolijo blizu, ne glede na to, kaj v tistem trenutku počnejo.

Efektivni nadrejeni se zanimajo za zasebno življenje zaposlenega. Vedeli bodo, katera je njihova najljubša nogometna ekipa, koliko so stari njihovi otroci in na kakšen način se vozijo v službo. Nadrejeni, ki razumejo življenje svojih podrejenih, bodo tudi bolje razumeli njihov način dela.

Odlični šefi opazujejo svoje zaposlene in točno vedo, v čem blestijo. Spodbujajo njihove interese in spretnosti, dajejo jim občutek, da so cenjeni.

Res je, da imajo nekateri šefi preprosto vrojeno žilico za vse zgoraj omenjeno, a motiviranja in inspiriranja se lahko tudi priučijo. Priučeno vedenje lahko vodi do uspeha, le razviti je potrebno tudi te sposobnosti.



Izberi področje dela