Piškotki


Sodelavci zaposlitvenega portala MojeDelo.com z našimi uporabniki gradimo odnos, ki temelji na zaupanju in transparentnem poslovanju. V ta namen smo v nadaljevanju pripravili obsežne informacije o tem, kaj so piškotki, zakaj so potrebni in katere izmed njih uporablja zaposlitveni portal MojeDelo.com.

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. 

Nova zakonodaja, ki mora v praksi zaživeti do 15. junija 2013, lastnikom spletnih strani nalaga, da svoje uporabnike obvestijo o piškotkih, ki jih uporabljajo. Mi smo šli še korak dlje. Upoštevali smo priporočila informacijske pooblaščenke ter vam pripravili vse o tem, kaj piškotki sploh so, kakšen je njihov namen in kako z njimi upravljati.

Kaj so piškotki?
Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

Shranjeni piškotki v brskalniku
Piškotek običajno vsebuje:
• ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
• življenjsko dobo piškotka;
• vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek.

Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini spletnih mest. Standardne nastavitve brskalnika omogočajo uporabo piškotov. V kolikor se z njihovo uporabo ne strinjate, spremenite nastavitve brskalnika tako, da bo sprejemanje piškotov onemogočeno, vendar to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije s spletnim mestom. 

Piškotke lahko odklonimo ali izbrišemo z ustreznimi nastavitvami iskalnika. Vendar pa se v tem primeru lahko zgodi, da vseh funkcij naše spletne strani ne bo mogoče uporabljati. Prejete piškotke lahko kadarkoli izbrišete z orodji vašega brskalnika. Piškote uporabljamo izključno z namenom, da bi spletno mesto optimizirali in prilagodili vašim željam.

Kako upravljati s piškotki?
Vsi spletni brskalniki v osnovi omogočajo spletnim stranem, da uporabljajo piškotke. Uporabnik pa ima možnost, da spletni brskalnik prilagodi po svojih željah. To pomeni, da lahko upravlja tudi s piškotki ali celo onemogoča njihovo uporabo. Tukaj svetujemo veliko mero previdnosti, saj z nastavitvami trajnega onemogočanja shranjevanja piškotkov v vašem spletnem brskalniku, večina spletnih strani ne bo delovala pravilno. Praktično nemogoče bo opraviti spletni nakup (spletna stran si ne bo zapomnila, katere izdelke ste dodali v košarico), ne bo mogoč vnos življenjepisa na zaposlitven portal MojeDelo.com (spletna stran bo pozabila, kaj ste vpisali na posameznem koraku) in tudi na Facebook-u se boste za vsako malenkost morali vedno znova prijaviti. 
Upravljanje s piškotki v brskalniku

Kakorkoli, če želite upravljati s piškotki v svojem spletnem brskalniku, smo za vas poiskali navodila za vse najbolj popularne brskalnike. Za ogled kliknite na povezavo ob ustreznem brskalniku:
Internet Explorer: Upravljanje piškotkov brskalnika
Mozilla Firefox: Piškotki 
Opera: Cookie tips (v angleškem jeziku)
Safari: Safari web settings (v angleškem jeziku)

Piškotki, ki jih uporablja zaposlitveni portal MojeDelo.com
Naš portal je vaš portal, zato želimo, da razumete, kako deluje in kaj vse je potrebno za nemoteno delovanje. Na spletnem mestu MojeDelo.com uporabljamo različne vrste piškotkov. V vašem brskalniku so lahko shranjeni nekateri od piškotkov, opisanih spodaj, ali vsi izmed naštetih. Piškotke si lahko ogledate in jih upravljate v brskalniku (to morda ni mogoče v brskalnikih za mobilne naprave).

ASP.NET_SessionId
Gre za t.i. sejni piškotek, ki se uporablja pri spletnih obrazcih, nakupovalnih košaricah, ipd. Spletno mesto si tako zapomni uporabnikove vnose v spletne obrazce. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma s klikom na gumb »dodaj v košarico« ali podobno jasno izrazi željo. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. Ta piškotek omogoča spletni strani MojeDelo.com, da izpolni zahteve uporabnika in je nujen za normalno delovanje portala. Uporablja se na primer pri vnosu življenjepisa, kjer poteka vnos korak za korakom. Sistem si s pomočjo piškotka zapomni, kaj ste naredili v prejšnjem koraku. Piškotek se avtomatsko izbriše, ko zaprete vaš brskalnik.

__RequestVerificationToken_Lw__
Piškotek za avtentikacijo uporabnika, ki je potreben, da si spletno mesto uporabnika zapomni, ko se je prijavil v storitev. V našem primeru za prijavo na uporabniške strani, kjer imate shranjen življenjepis in spremna pisma. Piškotek je potreben, da uporabnik pridobi dostop do omejene vsebine. V nasprotnem primeru bi se uporabnik moral vpisati na vsaki podstrani spletnega mesta. Dolžina veljavnosti piškotka je odvisna od tega, ali pri prijavi označite »Zapomni si me« (trajni piškotek) ali ne (sejni piškotek).

UID
Spletne pasice (oglase), ki jih prikazujemo na portalu, serviramo preko ponudnika Iprom. Omenjeni piškotek skrbi za prikaz spletnih pasic, beleži število prikazov in klikov. Zbiranje podatkov poteka anonimno in ni namenjeno spremljanju vedenja uporabnikov. V praksi to pomeni, da vam sistem prikazuje pasice naključno in ne na podlagi vašega vedenja na spletu. Več o tem najdete na njihovi spletni strani.

Uvts
Za lažjo komunikacijo z uporabniki, za zbiranje predlogov, mnenj in izboljšav ter za bazo pogostih vprašanj uporabljamo plačljivo platformo UserVoice. Platforma naloži piškotek, kajti v nasprotnem primeru uporabniki ne bi mogli pregledati baze znanja, ne bi mogli oddati svojega mnenja ali predloga za izboljšavo. Več o platformi UserVoice najdete na njihovi spletni strani

Spletna analitika
Tako kot vsaka spletna stran, tudi mi spremljamo rast/padanje števila obiskovalcev našega portala. To počnemo s pomočjo dveh brezplačnih sistemov. Prvi pomeni standard na področju spletne analitike in ga uporablja večina spletnih strani (Google Analytics), drugi pa je Xiti, ki ga uporablja celotna skupina, katere del je tudi zaposlitveni portal MojeDelo.com. 

Google Analytics za svoje delovanje uporablja več piškotkov. __utma je trajen piškotek in je namenjen merjenju statističnih podatkov obiska spletne strani. Namenjen je sledenju tega, kolikokrat je uporabnik obiskal spletno stran, kdaj jo je obiskal prvič in kdaj zadnjič. Piškotka __utmb in __utmc skupaj omogočata izračun, kako dolgo traja posamezen obisk uporabnika. Piškotek __utmb zabeleži trenutek, kdaj je obiskovalec obiskal spletno stran, piškotek __utmc pa zabeleži, kdaj obiskovalec zapusti spletno stran. Piškotek __utmb poteče, ko obiskovalec zapusti spletno stran, piškotek __utmc pa poteče 30 minut po tem, ko uporabnik zapusti spletno stran. Piškotek __utmz vsebuje informacijo o tem, s katere spletne strani je prišel uporabnik, kateri iskalnik je uporabil, katero povezavo je kliknil, katero ključno besedo je uporabil in kje na svetu se je nahajal, ko je dostopal do spletne strani. Piškotek poteče po 6 mesecih. Piškotek __utmt poteče po 10 minituah, skrbi pa za upravljanje z zahtevki. Poleg navedenih Google uporablja še nekatere druge piškotke: 1P_JAR, APISID, CONSENT, HSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID, P_JAR, APISID, CONSENT, HSID, NID, SAPISID, SID, SSID, DV. Ti piškotki shranjujejo podatke o obiskovalcih spletnega mesta, lokaciji, aktivnostih in nastavitvah. Več o tem najdete na tej povezavi

Druga spletna analitična platforma je že prej omenjeni Xiti. Piškotki xtan528873, xtant528873, xtvrn oz. drugi z začetnico xt so namenjeni merjenju statističnih podatkov obiska spletne strani. V grobem počnejo isto kot zgoraj opisani piškotki Google Analytics-a. Več o sistemu najdete na tej povezavi.

Double Click 
Double Click (založnikom bolj poznano kot AdSense) je Googlova oglaševalska platforma za založnike, ki jo uporabljamo tudi pri nas. Oglase boste sicer zelo poredko videli, vendar vas moramo vseeno opozoriti na piškotke tudi s tega naslova. Double Click namesti dva piškotka. Prvi se imenuje DSID in je trajni piškotek z življenjsko dobo 2 tedna. Ta piškotek preveri, če brskalnik sprejema piškotke. Če jih sprejema, nato Double Click namesti še drugi piškotek, ki se imenuje IDE. Ide piškotek je trajni piškotek z življenjsko dobo dva meseca. Piškotke, ki jih ponuja Double Click, se uporabljajo za merjenje učinkovitosti naših reklamnih kampanj, za omejevanje ogledov določenega oglasa ter serviranje oglasov, ki so bliže vašim zanimanjem. Oglase, ki jih vidite, lahko nadzirate z upraviteljem nastavitev za oglaševanje. Piškotke lahko upravljate tudi na strani z izbirami. Za več informacij obišči Googlovo spletno stran.

Socialni mediji
Večina spletnih strani ima možnost enostavnega deljenja vsebin na uporabniku ljubih omrežjih. Vsi socialni mediji za to dejanje uporabljajo piškotke. Pri nas je mogoče deliti zaposlitvene oglase na Twitter-ju, LinkedIn-u in Facebook-u. Vsak od njih bo v brskalnik dodal svoj piškotek, če boste želeli deliti vsebino. Twitter uporablja piškotek z imenom pid, Facebook piškotek z imenom datr in LinkedIn piškotek z imenom X-LI-IDC

Ostali piškotki, ki jih uporabljamo na portalu:

Spodaj navedeni piškotki niso nujno vedno priostni na spletnem mestu, prisotnost je pogojena z aktivnostjo drugih funkcionalnosti.

Ime piškotka

Namen

Trajanje piškotka

Upravljalec podatkov

DotMetrics.DeviceKey

Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS

3 leta (do 31.12.2018)

Ipsos

DotMetrics.SessionCookieTemp  

Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS

3 leta (do 31.12.2018)

Ipsos

DotMetrics.SessionCookieTempTimed

Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS

3 leta (do 31.12.2018)

Ipsos

DotMetrics.UniqueUserIdentityCookie

Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS

3 leta (do 31.12.2018)

Ipsos

DM_SitId

Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS

3 leta (do 31.12.2018)

Ipsos


DM_SitId[...]

Izvajanje tehničnega dela meritve MOSS

3 leta (do 31.12.2018)

IpsosUpamo, da smo bili dovolj izčrpni z informacijami, da ste vsaj v grobem razumeli, kaj so piškotki in za kaj jih potrebujemo. S pregledovanjem spletnih strani zaposlitvenega portala MojeDelo.com se strinjate z uporabo piškotkov. Piškotke lahko seveda vedno onemogočite. Za vsa dodatna vprašanja in pomisleke smo vam vedno na voljo na podpora@mojedelo.com.


Upravljavec spletne strani MojeDelo.com je:
Styria digital marketplaces, d.o.o.
Verovškova 55
SI - 1000 Ljubljana

Izberi področje dela