Zaposlitveni portal MojeDelo.com za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo? Strinjam se Želim izvedeti več
Zaposlitev

Iščete zaposlitev? Prišli ste na pravo mesto! 

Za ogled aktualnih zaposlitev uporabite iskalnik ali kliknite na spodnjo povezavo. Seveda vas vabimo, da si preberete tudi kakšne sodelavce iščemo sami, kaj od njih pričakujemo in kaj ponujamo v zameno. Na portalu boste našli tudi celo vrsto produktov in storitev, ki vam bodo pomagali na poti do dobre službe.

8 nasvetov za iskanje zaposlitve v kriznih časih

Trenutna situacije ni naklonjena iskalcem zaposlitve. Prostih delovnih mest je vse manj, brezposelnost je dosegla rekordne vrednosti, podjetja, ki zaposlujejo so vse redkejša. Če hočete biti uspešen iskalec v takem okolju, se morate najprej umiriti, bodite potrpežljivi, ostanite aktivni in poskusite katerega od spodnjih nasvetov.

Skrbno izbirajte svoje tarče

Kljub temu, da je prostih delovnih mest precej manj kot pred leti, to še ne pomeni, da se morate prijaviti na vsako. Streljanje na slepo se ne bo obneslo. Izberite tista podjetja, ki so vam zanimiva in za vas primerna. Med zaposlitvenimi oglasi izberite le tiste, za katere vsaj delno ustrezate po izobrazbi ali z delovnimi izkušnjami. Na izbiro boste imeli manj opcij, zato vsaki posvetite toliko več časa, da bo vaša prošnja dosegla svoj namen – zaposlitveni intervju.

Preverite  v katerem sektorju se napoveduje rast tudi za prihodnost

Če želite delati v uspešnem podjetju in ne iščete le začasne zaposlitve, potem najprej preverite kakšni so trendi rasti v posameznem sektorju. Kar si najmanj želite je, da vas končno vzamejo v službo, podjetje pa bo čez nekaj mesecev prenehalo z delovanjem. Zato je pomembno, da si izberete industrijo, kateri se napoveduje svetla prihodnost. Vseeno imejte v mislih, da nobena služba ni recesijsko odporna.

Mreženje in VIP

Tudi, če niste najvplivnejša oseba v državi, imate zagotovo dovolj kontaktov, ki vam lahko pomagajo do zaposlitve. Povejte vsem, da ste v fazi iskanja zaposlitve. Vključite sorodnike, prijatelje in znance. Vsak pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki… Naj se razve, da je na trgu delovne sile kandidat z določilnimi delovnimi izkušnjami. Pobrskajte po spominu s katerimi ljudmi iz vaše stroke ste bili v kontaktu na zadnjem delovnem mestu. Naj vas ne bo sram – pokličite jih in jim povejte kakšna je situacija. Zagotovo vam bodo pomagali, če bo le mogoče. Ne pozabite tudi na vse vaše 'prijatelje' na vseh socialnih medijih (Facebook, Twitter, LinkedIn,…).

Prodajte se

To konstantno ponavljamo – iskanje zaposlitve je prodaja. Produkt, ki ga prodajate ste vi. Vaša znanja in izkušnje so dragocene zato jih dobro prodajte. Predstavite vse veščine, ki jih posedujete in jih podkrepite s primeri iz prakse. Ne pozabiti pripisati svojih največjih dosežkov, ki ste jih imeli na prejšnjih delovnih mestih. '5 let sem opravljal delo špediterja v podjetju ABC d.o.o.' se bere precej manj interesantno kot 'V podjetju ABC d.o.o. sem že v prvem letu zmanjšal povprečni dostavni čas za več kot dva dni, kar je skoraj podvojilo prihodke podjetja.'

Razmišljajte o samostojnem podjetništvu

Tudi delodajalci so v negotovosti. Težko zaposlijo kandidata, saj ne vedo kaj se bo zgodilo prihodnji mesec. Bo podjetje še pozitivno poslovalo ali bo potrebno odpuščati? Prav zaradi tega se podjetja odločajo za najem zunanjih sodelavcev. Takega sodelavca ni potrebno imeti na plačilni listi in posledično ni težav z odpuščanjem, če se podjetje znajde v rdečih številkah. Poklicali vas bodo, ko vas bodo potrebovali. Poleg tega lahko svoje delovanje razširite, saj niste vezani na samo eno podjetje. Lažje boste preživeli izgubo ene izmed desetih strank, kot pa če izgubite praktično edino stranko.

Krajše oblike zaposlitve

Za normalno življenje potrebujete denar, zato morate biti pripravljeni tudi na začasna dela (zaposlitve za krajše časovno obdobje). To vam bo omogočilo normalno življenje, poleg tega pa bo potencialnim delodajalcem sporočalo, da ste aktivna oseba, ki v času brezposelnosti ni sedela križem rok. Dobro izkoristite čas na začasnem delu, saj vam lahko ponudijo pogodbo za daljše obdobje, če se boste na delovnem mestu izkazali.

Prilagodite prošnjo

Prošnja je sestavljena iz spremnega pisma, življenjepisa in ostalih prilog za katere mislite, da vam bodo pomagale na poti do zaposlitvenega intervjuja in posledično zaposlitve. Ne pošiljajte istega življenjepisa vsem podjetjem ampak ga prilagodite delodajalcu in razpisanemu prostemu delovnemu mestu. Tako boste zagotovo v prednosti, saj je večina iskalcev precej lenih in površnih in svoje prošnje ne prilagodijo. Nekateri so tako površni, da v svoji prošnji ne zamenjajo niti prejemnika. Po besedah kadrovikov je to najhitrejši razlog, da vaša prošnja konča v košu za smeti. 

Ostanite pozitivni

Vem, kako težko je ostati pozitiven, ko na sto poslanih prošenj ne dobiš niti odgovora, kaj šele da bi te povabili na intervju. Vendar se je vredno potruditi. Ostanite pozitivni, tudi če je položaj v katerem ste se znašli daleč od idealnega. To se bo odražalo na vas. Delodajalci veliko rajo zaposlijo človeka, ki razmišlja pozitivno, iz njega veje energija in na splošno zgleda srečna oseba.  Ne razmišljajte o 10% brezposelnih, razmišljajte o tem, kako boste čim prej pristali med 90% zaposlenih. Ne iščite pomanjkljivosti, ampak se osredotočite na priložnosti. Tudi na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com

Kako vam portal MojeDelo.com lahko pomaga do zaposlitve?

Za vas pripravili obširna navodila kako napisati dober življenjepis, kaj vključiti v spremno pismo in kaj odgovoriti na vprašanja, ki vam jih bodo zastavili na razgovoru.  Na voljo vam je tudi strokovnjak s področja delovnega prava, pa brezplačno obveščanje o ustreznih delovnih mestih ter čarovnik, ki vas bo vodil korak za korakom do učinkovite osebne predstavitve.

Izdajamo tudi priročnike uspešnega iskanja zaposlitve, pripravljamo brezplačne delavnice za iskalce, organiziramo karierne sejme, ter nudimo strokovno pomoč pri pripravi vaše prošnje. Skratka, največji slovenski zaposlitveni portal MojeDelo.com je najboljša izhodiščna točka za začetek ali nadaljevanje vaše kariere.

Za ogled vseh aktualnih zaposlitvenih oglasov kliknite tukaj >>>