Delo od doma je najbolj prožna oblika zaposlitve

Ko je govora o delu od doma, najprej pomislimo na pozno vstajanje, opravljanje dela v pižami in poležavanje na kavču po dolgem kosilu. Čeprav je delo doma precej prožna oblika zaposlitve, še vedno od nas zahteva profesionalnost in veliko mero samodiscipline.

Vsak, ki želi svojo službo opravljati iz domačega naslonjača, se mora dobro organizirati. Potrebno je določiti časovni razpon, ki bo namenjen delu in se ga potem striktno držati. Prav tako si morate urediti poseben prostor , ki bo namenjen izključno za opravljanje dela od doma. Če hočete svoje delo zares dobro opraviti, potem boste morali vstajati zgodaj. Za največji efekt se je potrebno zjutraj urediti, kot da se dejansko odpravljate na delovno mesto. Tako boste imeli občutek, da ste v službi in ne doma. To vam bo pomagalo, da boste ostali osredotočeni na delo čez cel dan.

Delati od doma pomeni, da nimate dostopa do vsega znanja, ki ga posedujejo vaši sodelavci. Večino stvari boste morali opraviti sami, samo boste morali sprejeti odločitve in tudi nositi posledice. Zato ta oblika dela ni primerna za tiste, ki za vsako stvar potrebujejo potrditev in dobro funkcionirajo le takrat, ko so pod nadzorom. Prav tako lahko nastanejo težave, če ste zelo družabna oseba, saj boste težko shajali brez interakcije z drugimi ljudmi. 

Opravljanje dela od doma pomeni priložnost, da ohranite ključne vrednote, kot je na primer družina, obenem pa zagotavljate kvaliteten servis za podjetje. Glavne prednosti so prožnost, višji prihranki in večja skrb za zdravje. Svoj čas lahko učinkovito razporedite med delo in družino, kar pomeni da boste lahko preživeli več kvalitetnega časa z vašimi najbližjimi. Prihranili boste predvsem na prevozu, nakupu poslovnih oblek, varstvu otrok in hrani. 

Delo na domu ima tudi druge prednosti. Izognili se boste jutranjim prometnim konicam. Šef vam ne bo veš čas zijal v računalniški zaslon. Sodelavci vas ne bodo vsakih pet minut motili z nekimi popolnoma nepotrebnimi zadevami. 


Uporabite napredni iskalnik prostih delovnih mest in poiščite prožne oblike zaposlitve. Pri vrsti zaposlitve obkljukajte projektno ali pogodbeno delo ter delo prek s.p.-ja. Napredni iskalnik zaposlitev najdete tukaj.Nekaj napotkov za učinkovito opravljanje dela od doma

Ostanite organizirani.

Ohranjanje ravnotežja med službenimi in privatnimi zadevami je najbolj zahtevno opravilo s katerim se boste srečali, ko boste delali od doma. Rešitev je v dobri organizaciji. Določite si urnik dela, definirajte sistem dela in pripravite seznam opravil, ki jih morate uspešno dokončati do določenega roka. Ne opravljajte več opravil na enkrat ampak se usmerite na eno in jo dokončajte.

Pripravite primerno delovno okolje.

Pripravite si manjšo pisarno ali delovni kotiček, če ste v stiski s prostorom. Vse stvari, ki so povezane z delom, skušajte obdržati na enem mestu. Pomembno je, da ste med delovnim časom čim dlje od spalnice in televizije. Delovno okolje doma naj bo kar se da podobno pravi pisarni na sedežu podjetja. Slej ko prej boste morali opraviti videoklic ali sodelovati na video konferenci, zato si okolje uredite tako, da bo zgledalo obenem prijetno in profesionalno.

Natančno splanirajte dan.

To bo pustilo minimalni manevrski prostor za vse moteče stvari, ki se bodo pojavile tekom dneva. V praksi to pomeni več časa, ko boste produktivni. Večina ljudi zjutraj zelo hitro poje zajtrk, nekateri obedujejo kar na poti v službo. V primeru, da delo opravljate od doma, se znajo domači zajtrki zavleči v pozno dopoldne. Temu se izognete tako, da si določite časovni razpon namenjen najpomembnejšemu obroku in se ga potem seveda držite. 

Postanite pravi mali računalniški strokovnjak.

To ne pomeni, da se boste morali naučiti programirati. Ker delate od doma, vam ni na voljo računalničar, ki skrbi za te stvari v podjetju. Zato boste morali znati sami popraviti kakšno malenkost, ponovno zagnati brezžični usmerjevalnik, si naložiti nov program ali zamenjati kartušo na tiskalniku. Ker bo večino dela potekalo na računalniku, boste morali obvladati kopico računalniških programov, zato opravite kakšen tečaj še preden pisarno preselite domov.

Minimizirajte moteče faktorje.

Nikoli ne podcenjujte privlačnosti, ki jo imata vaš hladilnik in vaša mehka postelja. Poskrbite za vaše hišne ljubljenčke. Organizirajte aktivnosti za otroke. In nikoli ne prižgite televizije, saj bo slej ko prej na programu nekaj, kar bo pritegnilo vašo pozornost in potem lahko kar pozabite na delo. Stvari, ki jih potrebujete za delo imejte vedno pri roki. Če boste vsako stvar iskali po hiši, vas bo zagotovo kmalu nekaj zmotilo in delo bo zastalo.

Omejite si pregledovanje elektronske pošte.

Večina tistih, ki dela od doma, vsakih nekaj minut preveri, če se je v elektronskem poštnem nabiralniku znašlo kaj novega. To počnejo zaradi tega, da bi vedno na tekočem z dogajanjem, ter da nadrejeni ne bi dobili občutka, da ničesar ne počnejo. Določite si ure, ko boste pregledali vso elektronsko pošto. Tudi klice opravljajte ob normalnih (službenih) urah.

Izpilite komunikacijske veščine.

Zaradi dela na daljavo boste morali izpiliti vaše komunikacijske veščine. V živo lahko določeno stvar sodelavcu razložite na dolgo in široko, krilite z rokami, uporabljate obrazno mimiko in celo narišete. Ker pa delate od doma, to skoraj ne bo mogoče in bo vaša komunikacija večinoma potekala preko elektronske pošte. To bo od vas zahtevalo, da pišete jasno in natančno, če se želite izogniti nesporazumom. Seveda imate na voljo tudi druge oblike komunikacij, kot so stacionarni in mobilni telefoni, komunikacija preko računalniških instant sporočil, videokonference in tako naprej.

Vzemite si pavzo.

Skoraj nihče v službi ne presedi osem ur. Gremo po vodo, v sosednjo pisarno po spenjač, v sejno sobo na sestanek. Enako počnite tudi doma. Vsake toliko vstanite od delovne mize in se sprehodite. To bo koristilo vašemu zdravju in dvignilo vašo produktivnost. Če ste doma sami, si vsake toliko uredite sestanek na drugi lokaciji ali enkrat tedensko dopoldne preživite v bližnjem baru, ki ima brezžični dostop do interneta.

Ne urejajte privatnih zadev med delovnim časom.

Predvsem ženska populacija se bo težko otresla misli na neoprano perilo, umazana tla in raztrgane hlače. Poskušajte to odmisliti. Vse boste lahko opravili, ko se vam izteče delovni čas. Tudi vsi ostali vas bodo hoteli 'ponucati' za razna opravila, ker ste pač doma in zato dosegljivi. Naredite temu konec. Obvestite vse kdaj imate 'uradne ure' in jih prosite naj se tega držijo. Na drugi strani pa s sodelavci in poslovnimi partnerji ne razglabljajte o privatnih zadevah.

Poskrbite za zdravje.

Večina tistih, ki svoje delo opravljajo od doma, sčasoma pozabi nase, na svoj izgled in na svoje zdravje. Poln hladilnik je vedno pri roki, zato se bo zelo težko upreti skušnjavi. Poleg tega svoje postave ni potrebno več primerjati s postavami sodelavcev, zato se rado zgodi, da boste hitro pridobili nekaj kilogramov. Temu se izognete tako, da si v naprej pripravite zdrave prigrizke, določite uro, ko je na sporedu telovadba in imate pri sebi vedno dovolj tekočine.

Poglejte še

Karierne storitve

Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev Selby & Mills psihometrični test Ponudba izobraževalnih programov Vprašaj strokovnjaka Svetovanje pri pripravi CV-ja