Navodila za iskanje zaposlitve v tujini in prosta delovna mesta


Zaposlitev in delo v tujini je, ob pomanjkanju prostih delovnih mest doma, vse bolj zanimivo tudi za Slovence. Tradicionalno so najbolj zanimive sosednje države, predvsem Avstrija in Italija, pa tudi Nemčija. Po nekaj letnem zatišju se ponovno nekaj več kandidatov odloča tudi za bolj oddaljeni destinaciji, kot sta Avstralija in Nova Zelandija.

Za Evropsko unijo (EU) in tudi Evropski gospodarski prostor  (EGP) velja, da ima vsak državljan EU pravico živeti, delati, iskati zaposlitev in se upokojiti v kateri koli od 27 držav članic EU. Predpisi EU o prostem pretoku delovne sile veljajo tudi za države, ki spadajo v EGP, in sicer Islandijo, Lihtenštajn in Norveško. Zakonodaja nalaga, da mora biti vsak državljan ob prijavi na delovno mesto v drugi državi članici deležen enake obravnave. Tudi čezmejne delavce je treba obravnavati enako kot domače delojemalce. Nobena država članica nima pravice državljanu EU na podlagi njegovega državljanstva onemogočiti dostop do svojega trga dela.

Med sosednjimi državami je za iskalce zaposlitve najbolj zaželena Avstrija. Nizka brezposelnost, veliki finančni vložki v krepitev trga dela, višji osebni prihodki, znanje jezika in bližina so glavni razlogi zaradi katerih se iskalci zaposlitve odločajo za našo severno sosedo. Po nekaterih podatkih naj bi zaposlitev v Avstriji našlo že več 10.000 slovenskih državljanov (skupno zaposluje  Avstrija pol milijona tujih delavcev). Največ povpraševanja je po inštalaterjih (elektrika, voda), gradbenih delavcih, mizarjih in strojnikih, v sezoni pa je večje povpraševanje po turističnih delavcih, predvsem v gostinski in nastanitveni dejavnosti.  Za več informacij sledite povezavi, na kateri najdete več informacij o delu in zaposlitvi v Avstriji .

Italija se je tudi sama znašla v precej globoki krizi, kar v praksi pomeni manj prostih delovnih mest. Naša zahodna soseda se srečuje z vse višjo brezposelnostjo (skoraj 2,5 milijona brezposelnih), zato je tudi priložnosti za slovenske iskalce zaposlitve vse manj. Iskanje dela v tujini je pogosto pogojeno z znanjem jezika, kar je v Italiji še toliko bolj izrazito, saj domačini le redko govorijo kakšen svetovni jezik. Prav zaradi tega večina kandidatov za delo v Italiji prihaja iz obmejnih območij Primorske regije. V minulem letu se je v Italiji povečalo zanimanje za kandidate tehničnih strok (za skoraj 4%), povečalo se je povpraševanje tudi pri kandidatih v storitvenem sektorju, največ zanimanja pa je bilo za proizvodne delavce (z izkušnjami in brez njih).

Tretja evropska država, ki je zanimiva za življenje in delo v tujini, je Nemčija. Nemčija dobro kljubuje krizi, na kar nakazuje tudi konstantna gospodarska rast in rast zaposlovanja za 1,3% v minulem letu. Če boste iskali zaposlitev v Nemčiji, potem bodite pozorni na lokacijo, saj je v zahodnem delu Nemčije gospodarstvo precej bolj razvito in tudi brezposelnost je za skoraj polovico nižja, kot na vzhodu. Na splošno se število prostih delovnih mest povečuje. Ni presenečenje, da je največ povpraševanja po delavcih v avtomobilski industriji. Sicer pa beležijo povečano število začasnih del (delo na projektih, delo za določen čas) in tudi podjetja vse več najemajo svobodnjake.

Za bolj avanturistične iskalce zaposlitve v tujini je tukaj še Avstralija. Po dostopnih podatkih se letno na celino tam spodaj preseli dobrih 100 slovenskih državljanov. Ta številka naj bi se še povečala, saj Avstralija še bolj intenzivno išče priseljence, na kar nakazuje povečano število stalnih vizumov, ki jih nameravajo podeliti. Sicer pa je Avstralija privlačna za slovenske migrante predvsem zaradi velike slovenske skupnosti, saj naj bi v Avstraliji živelo in delalo okrog 15.000 posameznikov slovenskih korenin. Sicer pa so v Avstraliji najbolj zaželeni zdravniki in ostalo medicinsko osebje, računalničarji in kandidati z izkušnjami različnih obrtniških poklicev. Preden se poženete v lov za delom v tujini je potrebno omeniti še, da lahko postopki za pridobitev vizuma za Avstralijo trajajo tudi dve leti in vas bodo stali med 2000 in 4000 evri.

Za iskanje dela in zaposlitve v tujini uporabite kar portal MojeDelo.com, ki ponuja celo vrsto prostih delovnih mest v tujini. Zaposlitveni oglasi za tujino so tukaj, lahko pa na seznamu regij izberite tujino. Skrbno preberite besedilo zaposlitvenega oglasa in se skladno z navodili delodajalca ali kadrovske agencije tudi prijavite. V večini primerov prijava na delo v tujini ni nič drugačna od prijave na prosto delovno mesto pri nas, le svoj življenjepis morate pripeti v ustreznem jeziku. Uporabite tudi spletni iskalnik in poiščite zaposlitvene portale v izbrani državi. Pri iskanju zaposlitve v tujini obiščite tudi Euresov portal, kjer boste našli veliko informacij o delu in življenju v državah članicah Evropske unije. Za bolj oddaljene destinacije, kot so Avstralija, Nova Zelandija in Kanada, pa se obrnite na ustrezne migracijske pisarne, ki so vam na voljo tudi pri nas.

Ekipa zaposlitvenega portala MojeDelo.com vam želi veliko uspeha pri iskanju zaposlitve v tujini.
Poglejte še

Karierne storitve

Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev Selby & Mills psihometrični test Ponudba izobraževalnih programov Vprašaj strokovnjaka Svetovanje pri pripravi CV-ja